Industriarbetarnas tidning

”Allvarligt att få fälls för olyckor”

4 april, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det ska bli lättare att straffa företag efter olyckor på jobbet. Och vid allvarliga olyckor ska straffen bli hårdare. Det lovar justitieminister Thomas Bodström efter Dagens Arbetes granskning av dödsolyckor på jobbet.

Justitieminister Thomas Bodström reagerar på Dagens Arbetes undersökning som visar att ytterst få ansvariga fälls efter dödsolyckor på jobbet.

– Först måste jag klargöra att alla dödsolyckor inte beror på brott. Det är viktigt. Men är det så att man konstaterat brott är det allvarligt att det inte blir fällningar.

Att få ställs till svars efter arbetsmiljöolyckor beror framför allt på att det är svårt att reda ut hur arbetsmiljöansvaret har fördelats inom ett företag. Därför efterlyser LO, Arbetsmiljöverket och riksåklagaren en förenklad form av företagsbot. Den skulle göra det möjligt att bötfälla företaget, utan att en enskild individ pekas ut som ansvarig.

Ett förslag om företagsböter har sedan tidigare förberetts hos regeringen. Justitieminister Thomas Bodström räknar med att ett färdigt förslag kommer innan årsskiftet.
I diskussionen finns förslag om en höjning av maxstraffet, från dagens tre miljoner kronor i företagsböter till tio miljoner.

– Vi är inte klara med förslaget ännu. Men när det gäller grövre brott är tanken att straffen ska bli hårdare.

Vid allvarliga arbetsmiljöbrott, som dödsolyckor, ska dock enskilda även i framtiden kunna hållas ansvariga för arbetsmiljön. Men går det inte att reda ut vem som varit ansvarig, samtidigt som det kan slås fast att det slarvats med säkerheten, ska alltså enbart företaget kunna straffas.

– Det är det som är tanken med förslaget.

Den första företagsbotsutredningen kom 1997. Varför tar det så lång tid?

– Den har fått göras om, det har varit många synpunkter på förslaget. Så är det många gånger. Aktiebolagslagen dröjde tio år. Det är viktigare att kvalitén på förslagen är bra.

Kammaråklagare Lotten Loberg, specialiserad på arbetsmiljö, anser att statsmakterna bör gå in och kräva att arbetsmiljöbrott prioriteras åtminstone lika högt som miljöbrott. Thomas Bodström anser att det är ett rimligt krav. Men han lovar ändå inte att regeringen agerar.

– Det är fullt rimligt att säga att arbetsmiljö och miljöbrott bör vara lika högt prioriterade. Det kan jag säga att jag står bakom.

Men rent konkret kommer inte regeringen gripa in för en förändring?

– Myndigheterna, polis och åklagare, får också göra egna bedömningar. Vi är försiktiga med att gå in och prioritera hos myndigheterna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.