Industriarbetarnas tidning

Bankgaranti skydd mot dumpning

22 april, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Volvofacket vill skydda anställda mot lönedumpning. Det finns ett recept som hjälpt tidigare: en avtalad bankgaranti. Frågan är laddad, eftersom EU:s regler är oklara.

Det blir inget avtal den här veckan om lönerna för de femton slovakiska arbetare som monterat robotar för tio kronor i timmen på Volvo Personvagnar i Göteborg. Förhandlingarna mellan verkstadsklubben och företaget fortsätter på onsdag.

Samtidigt funderar fackklubben på hur liknande löneskandaler kan undvikas i framtiden.

Ett recept som använts med framgång tidigare är en avtalad bankgaranti. I höstas arbetade ett tjugotal slovenska metallare med att montera ned Inexa profilers gamla anläggning i Luleå.

De fick inte ut sina löner och blev till sist övergivna av sin arbetsgivare som satte företaget i konkurs och lämnade sina anställda bakom sig i Luleå.

Metallarna fick trots det ut en stor del av sina löner. Metalls avdelning hade i förväg skrivit ett avtal med huvudentreprenören. Det förband företaget att ha pengar avsatta på ett konto redan innan arbetet startade.

Avtalet tvingade huvudentreprenören att ta ansvar även för sina underentreprenörer. När det slovenska företaget gick i konkurs betalades bankgarantin ut till de slovenska metallarna.

Metall på Volvo diskuterar liknande lösningar inför framtiden. Men Mikael Sällström i verkstadsklubben tvivlar på att facket behöver förhandla fram bankgarantier i förväg.

– Vi tror inte att vi går den vägen. Vi vill ha in i affärsuppgörelsen att entreprenören är en garant för lönerna. De huvudentreprenörer som kommer in på Volvo är så stora att de kan täcka lönerna om problem uppstår.

På mindre företag kan bankgarantier däremot vara en räddning. Problemet är att de kan strida mot EU:s regler, eftersom garantier ställer andra krav på utländska företag än på svenska. Det är anledningen till att Metall inte har tagit med bankgarantin i den avtalsmall för utländska företag som förbundet tagit fram.

Jörgen Näsström, ombudsman för Metall i Luleå, är ändå kritisk till att bankgarantin inte finns med i Metalls avtalsmall.

– Jag har opponerat mig mot det. Det är ju det enda bra skydd vi kan ha.

Han tycker att det går att vända på resonemanget om att företag som tvingas teckna garantier blir diskriminerade. Det kan lika gärna vara de gästande arbetarna som diskrimineras.

– Om det inte finns en bankgaranti så saknar de ett skydd som anställda i Sverige har. I Sverige finns det ju lönegaranti om ett företag går i konkurs.

Dan Holke, chef för LO-TCO:s rättsskydd, anser inte att det är självklart att en bankgaranti skulle strida mot EU:s regler.

– Risken finns, men det har aldrig prövats. Skulle frågan komma till EG-domstolen får man se vad den säger. Garantier har ju visat sig värda mycket. I Luleå hade de anställda inte fått en krona utan garantin, säger Holke.

Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet, tycker ändå att det är för riskabelt att kräva bankgaranti av alla gästande företag från andra EU-länder. Samtidigt uppmanar han de lokala facken att kräva en garanti om de misstänker att företaget har problem med betalningsförmågan.

– Är det ett nytt företag eller ett företag som har en historia uppmanar vi våra klubbar och avdelningar att försöka få till en bankgaranti.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.