Industriarbetarnas tidning

Boliden­anställda misstänks för brott

15 april, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Dammolyckan vid Bolidens koppargruva i Aitik för snart fem år sedan är aktuell igen. Åklagare anser att olyckan berodde på oaktsamhet. En före detta Bolidenanställd har delgivits misstanke om brott.

– De har förvarat gruvavfallet på ett bristfälligt sätt. Till exempel har de inte utfört mätningar av vatteninnehållet i dammen, säger Lars Magnusson, miljöåklagare i Luleå.

Det var natten till den 9 september år 2000 som en dammvägg brast nära dagbrottet i koppargruvan Aitik utanför Gällivare. 1,6 miljoner kubikmeter vatten vällde ut. Stora mängder vatten hamnade i några av Norrbottens älvar, bland annat Kalixälven.

Enligt Lars Magnusson var ytterligare en damm var på väg att rämna, vilket kunde ha inneburit att en stor flodvåg hade drabbat E4:an och flygplatsen i Gällivare.

Nu, några månader innan femårsgränsen för preskribering är nådd, har en tjänsteman som arbetade för Boliden när olyckan inträffade delgivits misstanke om brott. Åklagaren menar att bristen på mätningar av vatteninnehållet i dammen är en del av olycksorsaken. De uteblivna mätningarna gjorde att man inte upptäckte att dammaterialet tagit skada. Skadorna ledde i sin tur till raset.

Om mannen fälls för brotten kan han få som mest två års fängelse. Enligt Lars Magnusson kommer minst en tjänsteman till att delges misstanke om brott.

Bolidens miljöchef, Manfred Lindvall, tillbakavisar kritiken helt. Han säger att företaget gjort omfattande tekniska utredningar och även utrett miljökonsekvenserna av händelsen.

Manfred Lindvall anser att dammen har byggts och övervakats enligt de metoder som fanns då och enligt de tillstånd företaget har. Han säger också att Boliden välkomnar att händelsen utreds även juridiskt.

– Ingen av våra anställda har nu eller tidigare begått några av de fel som de nu anklagas för, säger Manfred Lindvall.

Texten är korrigerad 15/4 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.