Industriarbetarnas tidning

DA-avslöjande i riksdagen

7 april, 2005

Dagens Arbetes avslöjande att dödsolyckor sällan leder till straff tas upp i riksdagen. Flera riksdagsledamöter har ställt frågor till justitieminister Thomas Bodström.

Frågorna rör varför så få ställs till svars, varför straffen är så låga och varför förslaget om strängare företagsbot dröjer så länge.

– De låga straffen känns olustiga. Det handlar om människors liv, understryker Ronny Olander (s) i en skriftlig fråga.

Olander hänvisar till Dagens Arbetes undersökning om döden på jobbet, som bland annat visar att 92 800 arbetsolyckor anmäldes under år 2003. Under samma period drogs bara 51 arbetsolyckor inför domstol. Dagens Arbetes undersökning visar också att det genomsnittliga straffet för den som döms efter en dödsolycka är 65 dagsböter som motsvarar 15 580 kronor.

– Allt detta går att råda bot på, konstaterar Olander.

Justitieministerns svar kommer att ges skriftligen och ska enligt riksdagens regler lämnas senast onsdag i nästa vecka. Men det kommer dessutom att bli debatt i kammaren om samma ämne.

Anders Wiklund (v) har också lämnat en interpellation om arbetsmiljöbrott till Thomas Bodström.

Även Wiklund hänvisar till Dagens Arbetes undersökning, men inleder med en återblick till den riksdagsdebatt som blev följden av motsvarande undersökning 2001.

Han citerar dåvarande arbetsmarknadsminister Mona Sahlin som då bland annat berättade:

”Det handlar om att man ska göra det möjligt att införa straffansvar för juridiska personer. Som vi inhämtat pågår det nu ett propositionsskrivande om detta.”

– Avser statsrådet att leverera utlovad proposition om effektivare företagsbot, undrar Anders Wiklund.

Han understryker också behovet av bättre utbildning för polis och åklagare för att de ska kunna prestera utredningar om arbetsolyckor ”inom rimlig tid med hög kvalité.”
Även miljöpartisten Ulf Holm, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tänker ta upp rättsväsendet och arbetsmiljöolyckorna, med anledning av Dagens Arbetes granskning:

– Jag reagerar särskilt på att det verkar löna sig för företag att ha oklara ansvarsförhållanden, eftersom det gör det svårare att hitta någon att ställa till svars.

Ulf Holm har dock inte bestämt sig för om även han ska ställa frågor till Bodström, eller arbetsmarknadsminister Hans Karlsson. Han funderar också på om han ska ta upp frågan i höstens förhandlingar om budgeten.

Riksdagsdebatten blir om några veckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.