Industriarbetarnas tidning

Döda på jobbet hedras

19 april, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

På Workers Memorial Day, den 28 april, uppmärksammas arbetsmiljöfrågor i Sverige och internationellt. Ett huvudtema är att förebygga dödsfall och olyckor genom att hålla arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön.

Förra året dog 46 människor på svenska arbetsplatser, enligt Christina Järnstedt på LO. Året innan var siffran 49. Nästa års statistik väntas visa fler döda, som en följd av röjningsarbetet i skogen efter orkanen Gudrun i södra Sverige.

– Alla säger att vi i Sverige ligger i framkanten när det gäller arbetsmiljö. Men gör vi verkligen det när vi har 49 döda på ett år? undrar Christina Järnstedt.

– De här siffrorna är ett hårt slag i ansiktet. Vi har misslyckats. Det är inte acceptabelt att människor skadas och dör på sitt arbete, fortsätter hon.

Christina Järnstedt är biträdande projektledare för Hälsolyftet, det svenska temat för årets minnesdag. Hälsolyftet arrangeras av socialdemokraterna, LO och ABF. Under dagen hålls konferenser på elva orter över hela Sverige. Resultatet ska bli handlingsplaner för vilka arbetsmiljöfrågor som är viktigast att ta itu med på respektive plats, och hur de ska tacklas. Konferenserna inleds med en tyst minut till minne av dem som skadats eller dödats på svenska arbetsplatser under förra året.

Christina Järnstedts förhoppning är att nå ut till flera grupper i samhället som har med arbetsmiljö att göra.

– Det här är ingenting som facket, socialdemokratiska partiet och ABF ska sitta ensamma med. Alla måste vara med, säger hon.

Christina Järnstedt efterlyser mer samverkan med arbetsgivarna och bättre förebyggande arbetsmiljöarbete. För det behövs enligt henne mer kunskap.

– Vi har en fantastisk arbetsmiljölag i Sverige, men den efterlevs inte. Grundproblemet är att det fattas kunskap om den, säger Christina Järnstedt.

Initiativet till minnesdagen för dödade och skadade i arbetslivet den 28 april kom från Kanada. 1985 höll en fackförening för offentliganställda en demonstration på årsdagen av en allvarlig gruvolycka. Idén spred sig till andra fackföreningar och 1991 blev det en officiell minnesdag i Kanada.

I USA firades den första Workers Memorial Day 1989. ICFTU, International Confederation of Free Trade Unions, arrangerar i år sin tionde minnesdag. I Sverige har LO deltagit sedan 2003.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.