Industriarbetarnas tidning

Färre olyckor på bruken

12 april, 2005

Arbetsolyckorna minskade påtagligt i Pappers 2004. Ett glädjande trendbrott, kommenterar Pappers arbetsmiljöombudsman Mikael Jansson.

Antalet arbetsolyckor, det vill säga olyckor som leder till minst en dags sjukskrivning, var år 2004 2,6 per 100 anställda. År 2003 var antalet 3,1 olyckor per 100 anställda. Året innan 3,0.

Sedan mitten av 1990-talet har antalet arbetsolyckor legat på 3,0 eller något högre.

– Det är roligt att komma ner ordentligt under den gränsen, säger Mikael Jansson.

Denna preliminära statistik bygger på uppgifter från skyddsombuden ute i Pappers avdelningar. Eftersom medlemsantalet minskar räknas olyckorna om och redovisas per 100 medlemmar.

Men eftersom medlemsminskningen inte var särskilt stor mellan 2003 och 2004, från 21 170 till 20 568, går det även att jämföra det totala antalet olyckor. Sett ur det perspektivet har ytterligare en nivå passerats. 2004 inträffade totalt 534 olyckor på Pappers samtliga arbetsplatser, mot 664 året innan.

– Det känns bra att olyckorna nu är färre än 600, konstaterar Mikael Jansson.

Vad beror minskningen på?

– Rent allmänt tycker jag det verkar som om man har blivit mer alert, och jobbar på ett bättre sätt.

– Jag tänker särskilt på riskbedömningarna, säger Mikael Jansson, och söker stöd i siffror som vid en första anblick inte ser så bra ut:

Antalet olyckstillbud, det vill säga avvärjda olyckor, ökade från 3 959 år 2003 till 4 154 år 2004.

– Jag tror inte att det beror på att olyckstillbuden faktiskt har blivit fler, utan på att rapporteringen har blivit bättre.

– Det i sin tur visar att man jobbar bättre, eftersom riskbedömningarna på bruken bland annat utgår från just tillbudsrapporteringen. Den är en varningssignal om vad som kan inträffa.

Dessa siffror kan bli ännu ”bättre”. Av Pappers 65 avdelningar är det nästan 20 som inte har rapporterat in några olyckstillbud över huvud taget.

Statistiken är fördelad på olika slags olyckor.

– Att klämskadorna har minskat med nästan en tredjedel är mycket positivt. Även överbelastningsskadorna och fallskadorna har minskat påtagligt.

Dessa tre typer av skador ger längst sjukskrivningar. Minskningen kommer därför att synas i sjukskrivningsstatistiken.

– Olyckorna kan jämföras med idrottsskador. Den som läser sportsidorna kan ju där ofta få se beräkningar hur många veckor det kan ta för någon känd idrottsman att komma tillbaka i spel. Här handlar det om liknande skador och lika långa tider.

Att skador på grund av kemiskt ämne ligger kvar på samma nivå tycker Mikael Jansson däremot är oroande.

För framtiden hoppas han att trenden fortsätter. Under hösten och vintern har ju fack och arbetsgivare i pappers- och massaindustrin kommit överens om att halvera sjukfrånvaron på tre år.

– Det arbetet har naturligtvis inte hunnit slå igenom i den här statistiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.