Industriarbetarnas tidning

Försäkringar ger grus i maskineriet

21 april, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Det har gått grus i maskineriet inför sammanslagningen mellan Industrifacket och Metall. Stötestenen är vilka försäkringar som ska ingå i medlemskapet i det nya storförbundet.

Industrifackets förbundsstyrelse ajournerade i dag sitt möte för att återuppta det om en vecka. Enligt vad Dagens Arbete erfar är försäkringsfrågan ett huvudproblem.

De två förbunden, som på sina respektive kongresser förra året i stor enighet antog förslaget om samgående, har fram till nu på ett smidigt sätt kunnat lösa stora frågor.

Det gäller till exempel medlemsavgiftens storlek och hur den nya organisationen ska se ut när avdelningarna från de respektive förbunden ska slås ihop.

Men försäkringsfrågan är inte lika enkel. Där är situationen olika i de gamla förbunden.

Förbunden har dels försäkringar som ingår i den centrala medlemsavgiften, dels tilläggsförsäkringar (i samarbete med Folksam) som kan tecknas av medlemmarna.

Industrifackets medlemmar har alla TFF, fritidsförsäkringen, och TGL, kompletterande tjänstegruppliv. I Metall är bilden splittrad, eftersom förbundet överlåtit mer av försäkringsfrågorna åt avdelningarna.

Därför kan en del avdelningar ha både TFF, tandvårdsförsäkringar och annat, medan andra inte har något alls utöver Metalls ”basutbud”, rehabiliteringsersättning vid olycksfall och TGL.

TFF för alla 470 000 medlemmar i det nya storförbundet skulle bli mycket dyrt. Enligt en beräkning skulle den kostnaden äta upp hela vinsten på samgåendet.

Samtidigt är motståndet starkt inom Industrifacket mot att få villkoren försämrade.

Enligt uppgifter till Dagens Arbete är det de lokalt förtroendevalda i förbundsstyrelsen, de som står närmast medlemmarna, som är tveksamma till förslag till lösningar från den grupp som bereder försäkringsfrågan.

Industrifackets förbundskassör Leif Håkansson hade förutskickat att han i går skulle kunna visa det förslag som ska läggas fram för de kongresser som de båda förbunden håller parallellt i början av juni.

Men i dag låter han hälsa att beskedet dröjer.

Nu är det tveksamt om tidtabellen kommer att kunna hållas. I och med förseningen av förbundsstyrelsen kommer också det planerade mötet med Industrifackets överstyrelse att skjutas fram en vecka till 3-4 maj.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.