Industriarbetarnas tidning

Glas­arbetare ersätts för uppsägning

8 april, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

En glasarbetare vid Åfors glasbruk får 150 000 kronor i skadestånd efter en förlikning mellan Industrifacket och koncernen Orrefors Kosta Boda. Tvisten handlade om en uppsägning som facket hävdade var felaktig.

Mannen, som varit anställd vid Åfors glasbruk i tjugo år, led av ryggbesvär och en kronisk sjukdom och var föremål för rehabilitering då han i höstas sades upp av företaget. Som orsak till uppsägningen angav företaget personliga skäl.

Industrifacket kunde inte finna någon saklig grund för uppsägningen och stämde Orrefors Kosta Boda inför Arbetsdomstolen. Facket krävde att mannen skulle få sin anställning tillbaka samt 120 000 kronor i skadestånd.

I en förlikning har parterna nu enats om ett högre skadestånd samt att innestående slutlön betalas ut. Däremot får mannen inte tillbaka sin anställning.

Anders Andersson, klubbordförande på Åfors, har pratat med mannen.

– Han är rätt sammanbiten, säger Anders Andersson som inte kan kommentera utfallet närmare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.