Industriarbetarnas tidning

Höjda gränsvärden för isocyanater

14 april, 2005

Arbetsmiljöverket har höjt gränsvärdena för två slags isocyanater, trots LO:s protester.

– Forskarna är inte ense om att detta är rätt. I ett så osäkert läge ska man följa försiktighetsprincipen, säger Ulla Lindqvist som är LO:s andre vice ordförande.

Beslutet innebär att Sverige som första land i världen skiljer på olika sorters isocyanater: Gränsvärdena höjs för metaylisocyanat (MIC) och isocyansyra (ICA). De betraktas som mindre farliga, medan gränsvärdena i stället sänks för övriga isocyanater.

Arbetsmiljöverket motiverar beslutet bland annat med att inga undersökningar hittills visat att exponering för MIC/ICA framkallar astma.

LO har i flera år motsatt sig uppdelningen av olika slags isocyanater och hävdat att det saknas vetenskapligt underlag för förslaget.

Metylisocyanat är främst känt från värdens största arbetsolycka, dödsolyckan i Bhopal i Indien 1984, då drygt 40 ton metylisocyanat läckte ut från Union Carbides anläggning.

Mellan 16 000 och 30 000 människor dog. Hundratusentals lider fortfarande av skadorna.

Isocyansyra är upptäckt tämligen nyligen och är mycket lite undersökt.

Beslutet om isocyanaterna, som gäller från första oktober i år, togs när Arbetsmiljöverket reviderade sin lista över hygieniska gränsvärden. Då beslutades också att införa strängare gränsvärden för eldfasta keramiska fibrer och specialfibrer, samt för kristallina fibrer.

Gränsvärdena för mangan och sexvärt krom sänks från den första januari 2007, vilket har betydelse särskilt för svetsare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.