Industriarbetarnas tidning

Ilska i Industrifacket i Örebro

29 april, 2005

Industrifackets avdelning 18 i Örebro beslutade i går på sitt årsmöte att skicka följande skrivelse till ledamöterna i Industrifackets överstyrelse:

”Vi vill framföra vår stora besvikelse och ilska över det beslut som förbundsstyrelsen tog i den 26 april att säga nej till ett nytt förbund.

På kongressen i augusti 2004 valdes representanter till tre kommittéer som skulle lägga fram underlag för beslut till kongressen i juni 2005. Dessa har jobbat hårt för att få ihop underlagen till ett nytt förbund och de har varit eniga. Nu fråntar förbundsstyrelsen kongressen beslutanderätten. Anser ni att kongressen inte är kapabel att fatta beslut ???

Vi på avdelning artons årsmöte tycker att förbundsstyrelsen har visat sin makt på ett felaktigt sätt. Vi tycker inte att detta beslut gynnar våra medlemmar nu när vi har chansen att skapa ett framtida starkt och medlemsnära förbund.

Vi riskerar med detta att avdelningar slås samman på grund av ekonomiska skäl och det kan leda till sämre medlemsservice. Vi riskerar också att en högre medlemsavgift behöver tas ut och då är frågan om vi kan behålla trygghetsförsäkringen TFF i nuvarande form.

Vi kräver att ni omvärderar ert beslut och säg ja till ett nytt förbund för alla medlemmars bästa!”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.