Industriarbetarnas tidning

Kärv start i löneförhandlingar

25 april, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON

Knappt hade Grafikernas avtalsförhandlingar för civil- och förpackningsavtalen kommit i gång förrän de körde fast. Fack och arbetsgivare står mycket långt ifrån varandra, enligt Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson.

Den 31 maj löper avtalen ut för de grafiker som jobbar inom förpackningsindustrin och på civila tryckerier (det vill säga de tryckerier som inte är tidningstryckerier).

Fackets avtalskrav är de gamla vanliga, säger Tommy Andersson. Löneökningar, höjda minimilöner och fortsatt förkortad arbetstid.

– Men våra frågor blockeras av motpartens frågor. Vi kommer inte fram och står helt still. Vi står så långt ifrån varandra i flera principfrågor att vi fick skicka hem vår förhandlingsdelegation i förtid förra veckan.

Frågor som enligt Tommy Andersson i nuläget blockerar förhandlingarna, är arbetsgivarsidans krav på ökat inflytande över nattarbete och en mer flexibel veckoarbetstid.

Grafikerna och arbetsgivarna i Grafiska Företagens Förbund gör ett nytt försök till förhandling i slutet av veckan då de träffas i små förhandlingsdelegationer. Ser det ut att ljusna kallas den stora förhandlingsdelegationen in igen på måndag och tisdag nästa vecka.

Grafikerna har omkring 12 000 medlemmarna på civil- och förpackningssidan.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen