Industriarbetarnas tidning

Kulturpris till Theodor Kallifatides

19 april, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Författaren Theodor Kallifatides tog i dag emot Industrifackets kulturpris för 2005. Priset får han för sin förmåga att skildra glädje och kärlek men också utanförskapets smärta.

”Hans författarskap stärker vårt förbund i vårt engagemang för integration och allas lika värde”, skriver Industrifacket i sin motivering.

Och det var en mycket tacksam Theodor Kallifatides som tog emot checken på 30 000 kronor.

– Att få pris av Industrifacket är som att få pris av Sveriges ryggrad. Jag är stolt och rörd, sa han till de fackligt aktiva som samlats för ett överstyrelsemöte.

För prispengarna tänker han åka till Centraleuropa, berättade han.

– Jag är nyfiken på utvecklingen i de länderna. Jag vill se vad som hänt i och med närmandet till EU och hur det går med demokratiseringen.

Theodor Kallifatides har tidigare varit inbjuden att tala om språk och integration i olika Industrifackssammanhang. Efter 41 år i Sverige är han sedan länge en etablerad svensk författare. Ändå kan han fortfarande känna sig utanför.

– Inte på samma sätt och inte hela tiden. Men i vissa miljöer. Både jag och samhället har förändrats. Det Sverige jag kom till finns inte längre. Visst kunde någon skrika något om svartskallar. Men de extrema reaktionerna fanns inte. Den avgörande skillnaden är att alla hade jobb då.

Den fullständiga motiveringen lyder:

”Författaren Theodor Kallifatides och hans vackra och levande språk är en betydelsefull del av svensk kultur och svenskt författarskap. Han har under många år skildrat människors glädje och kärlek, men också den smärta som utanförskap orsakar.

För Industrifacket, där mer än var fjärde medlem har sina rötter utanför Sverige, är Kallifatides skildringar av främlingens villkor och möjligheter av central betydelse. Hans författarskap stärker vårt förbund i vårt engagemang för integration och allas lika värde.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.