Industriarbetarnas tidning

Längdkrav prövas i domstol

18 april, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

I dag inleddes rättegången i Arbetsdomstolen i ett mål mellan Volvo Personvagnar och Jämställdhetsombudsmannen (Jämo). Frågan är om Volvos längdkrav på sina anställda innebär diskriminering.

Metallklubbens ordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg, Olle Ludvigsson, är tveksam till en längdregel som är samma för alla. Han anser att arbete vid linan sätter gränser för hur kort eller lång man kan vara.

Det gäller att kunna utföra momenten många gånger varje dag, utan att skada sig. Olle Ludvigsson tycker ändå att det är svårt att säga var den gränsen går.

– Jag tror inte att det är rätt att skriva en siffra rakt upp och ner, säger han.

– Företaget har satt den här regeln själva. Om vi hade varit med i diskussionen hade det kanske blivit annorlunda, fortsätter Olle Ludvigsson.

Dagens Arbete har också frågat klubbordförande på andra bilfabriker i Sverige vad de anser om längdkravet.

William Frank, klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, tycker att problemet med en generell regel är att det stänger människor ute. Han anser att företagen i möjligaste mån bör anpassa arbetsplatsen i stället, även om ekonomin också sätter gränser för det.

– En normalt byggd kvinna ska kunna ta ett jobb var som helst, säger William Frank.

Paul Åkerlund, klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan, säger att det kan gå att anpassa arbetshöjden med till exempel höj- och sänkbara golv och arbetsytor, även om det kan vara svårt just vid arbete vid linan.

– Jag tror att det är överdrivet med en generell regel, säger Paul Åkerlund.

I dag inleds rättegången mellan Volvo Personvagnar och Jämo i Arbetsdomstolen. Jämo företräder en kvinna som inte fått jobb på bilmonteringen på Volvo Personvagnar AB med motiveringen att hon är för kort.

Fallet kan få betydelse även för liknande ärenden eftersom det är första gången Jämo prövar begreppet indirekt diskriminering i domstol. Längdkravet ska nu prövas i alla tre delar av Volvo Personvagnars fabrik: monteringen, karossfabriken och måleriet.

Volvo Personvagnar har en regel som säger att montörerna vid linan inte får vara kortare än 163 och inte längre än 195 centimeter. Jämo menar att regeln är dold könsdiskriminering, eftersom kvinnor oftast är kortare än män. Nära 28 procent av Sveriges kvinnor stängs ute från jobben på grund av sin längd, skriver Jämo på sin hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.