Industriarbetarnas tidning

Metall förnekar miljonersättning

19 april, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Tommy Larsson var en av fyra som skulle sparkas efter skandalen i Metalls avdelning i Trollhättan. Nu är han och förbundet överens. Tommy Larsson säger upp sig själv och får ekonomisk kompensation.

Tommy Larsson som var ombudsman och tidigare kassör i Metalls avdelning 112 har gått med på att säga upp sig.

I medier har det spekulerats kring hur stor ekonomisk kompensation han får för att sluta. Metall förnekar bestämt uppgifterna om att det skulle handla om en miljon kronor. Svenska Dagbladet uppger att det handlar om två årslöner, motsvarande cirka 700 000 kronor.

Inte heller den uppgiften kommenteras av vare sig Metall eller Tommy Larsson.

– Det är praxis vid den här typen av uppgörelser att inte berätta om dem, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Om förbundet och Tommy Larsson inte hade kommit överens skulle tvisten hamnat i en skiljenämnd.

Om den hade bedömt att arbetsgivaren Metall haft helt rätt att avskeda Tommy Larsson skulle han bara ha fått ersättning för uppsägningstiden sex månader. Om nämnden däremot hade ansett att Metall gjort helt fel skulle han kunnat få 36 månadslöner och skadestånd, enligt lagen om anställningssskydd.

Nu är parterna alltså överens om en summa någonstans mitt emellan ytterligheterna. Metall anser inte att det kan tolkas som att förbundet gjort fel.

– Nej, vi tycker att det är en rimlig uppgörelse. Man ska komma ihåg att även en ombudsman har en fackförening, sen möts man någonstans på vägen. På så sätt slipper vi en utdragen och kostsam process i skiljenämnden, säger Anders Ferbe.

Tommy Larsson anser att den ekonomiska ersättningen visar att han haft rätt att bestrida uppsägningen.

– Jag är inte nöjd med att förlora jobbet, men jag är nöjd utifrån utgångsläget. Jag känner att det här ger mig en viss upprättelse.

Metall varslade ytterligare tre ombudsmän om uppsägning efter förbundets utredning av skandalen i Trollhättan. En av ombudsmännen valde själv att sluta. De övriga två förhandlar fortfarande med Metall om sina uppsägningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.