Industriarbetarnas tidning

Samgående hade sparat 155 miljoner

29 april, 2005

Skrivet av

Uppåt 155 miljoner kronor per år. Så mycket skulle medlemmarna ha sparat om Industrifacket och Metall gått ihop.

Den bedömningen gjordes i fjol av de bägge förbundens förbundsstyrelser.

Det fanns alltså tunga ekonomiska skäl för Metall och Industrifacket att gå samman. Bägge förbunden har under de senaste åren tvingats till det ena sparprogrammet efter det andra. Färre medlemmar ger mindre inkomster. Samtidigt måste servicen upprätthållas.

När de bägge förbundsstyrelserna utvärderade hur mycket som kunde sparas kom man fram till följande:

* A-kassan skulle kunna spara 10 till 20 miljoner kronor om året. Därmed kan den del av a-kasseavgiften som medlemmen betalar till förbundet sänkas.

* När Metalls 120 och Industrifackets 22 avdelningar blir 52 sparas uppåt 40 miljoner kronor per år. Till att börja med. Förbundsstyrelserna hoppades på att kunna spara ännu mer i avdelningarna när verksamheten kom igång och man såg vad som ytterligare kunde rationaliseras.

* På förbundet i Stockholm skulle var femte krona kunna sparas in. Cirka 75 till 95 miljoner kronor billigare per år skulle det bli att ha en enda förbundsstyrelse, en kongress, en informationsavdelning, en IT-enhet och så vidare.

Sammantaget skulle mellan 120 och 155 miljoner kronor kunna sparas varje år genom sammanslagningen.

Med besparingarna har förbunden råd att införa en billigare medlemsavgift. För medlemmarna i Industrifacket skulle det innebära lägre avgift och att alla får ett tak på avgiften. Ingen ska behöva betala mer än 500 kronor i månaden. I dag har Industrifacket ett tak som ligger högre, medan metallarna i dag inte har något tak alls för fackavgiften.

Men det här resonemanget underkänns av ledamöterna i Industrifackets förbundsstyrelse som i tisdags sa nej till sammanslagningen. Åke Nilsson, Blekinge, är en av dem.

– Vi vill ha ett avgiftssystem som är lika för alla. Med det här systemet blir det stora skillnader mellan små och stora avdelningar.

Att fortsätta som enskilt förbund innebär inga större problem, anser han.

– Nej, inget säger att vi måste gå ihop.

– Däremot kan vi jobba ihop lokalt med Metall. Vi har lärt känna en massa människor under den här processen och det ska vi alla dra nytta av.

– Men jag tror inte på ett samgående mellan Metall och Industrifacket. Den dörren är stängd för många år framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.