Industriarbetarnas tidning

Sasab väntar med motdrag

13 april, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Bemanningsföretaget Sasab har ännu inte bestämt om det blir en stämning av Metall. Hotet om domstolsprövning kom som ett svar på Metalls höga skadeståndskrav.

I går berättade Dagens Arbete att Sasab i Trollhättan krävs på över tio miljoner kronor av Metall. Kraven består bland annat av löner som uteblivit när Sasab:s anställda inte varit uthyrda.

När fackets krav blev kända svarade Sasab med att anklaga Metall för att ha skrivit in medlemmar så att det ser ut som att de har varit med i facket tillräckligt länge för att få a-kassa. Metall säger sig inte veta vad Sasab syftar på.

Dessutom hävdade Jerry Andersson från Sasab att företaget ska stämma Metall inför Arbetsdomstolen för att gå emot kraven på över sju miljoner kronor i outbetalda löner. Men det är i själva verket oklart om Sasab har tillräckliga argument för att gå emot Metall.

Christer Skogberg, förhandlare på Teknikföretagen i Göteborg, har varit med vid förhandlingarna mellan Metall och Sasab som slutade i oenighet.

Han säger att han inte vill ge sig in i ”pajkastningen” mellan företaget och Metall. Men han säger också att Teknikföretagen ännu inte tagit ställning till om de ska stämma Metall inför Arbetsdomstolen.

Enligt lagen har företaget tio dagar på sig att stämma om de vill bestrida kraven på outbetalda löner.

– Jag konstaterar att vi inte är överens och i den mån vi stämmer har vi tio dagar på oss.

Det måste tolkas som att det inte är säkert att ni stämmer Metall?

– Vi har nio dagar på oss att studera det här och den tiden tänker vi använda väl.

Bakgrunden till tvisten är bland annat att Sasab förra sommaren bytte arbetsgivarförbund från Almega till Teknikföretagen. Företaget hävdar därmed att bemanningsavtalet för inhyrningsbranschen inte längre gäller.

Metall hävdar efter kontakter med företag som anlitat Sasab att företaget är ett bemanningsföretag.

– Vi kan ha olika uppfattningar om det, säger Christer Skogberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.