Industriarbetarnas tidning

Skatterabatt och höjda lönebidrag

5 april, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa får skatterabatt. Taket för lönebidrag för arbetshandikappade höjs från 13 700 kronor i månaden till 15 200. Åtgärderna ingår i den vårbudget som finansminister Pär Nuder och samarbetspartierna presenterade i dag.

– Alldeles för låg höjning, kommenterar LO-ekonomen Dan Andersson.

Sammanlagt ungefär 1,4 miljarder satsas på arbetsmarknadsåtgärder. Enligt finansministern kommer det att göra att ytterligare 20 000-25 000 personer kommer ut i jobb.

– Det här är insatser för att pressa tillbaka arbetslösheten redan i år, säger Pär Nuder. Skattelättnader för både privata och offentliga arbetsgivare ska få fler ut i arbete.

Finansministern talar om en 85-procentig subventionsgrad. Detaljerna i uppgörelsen ska presenteras nästa vecka.

LO-ekonomen Dan Andersson tycker att skatterabatten är en åtgärd som är helt okey som anställningsstöd, ”lite högre och lite längre än andra åtgärder”, men han konstaterar samtidigt att arbetslösheten kommer att ligga kvar på en hög nivå.

Höjningen av taket på lönebidragsnivån är han inte imponerad av:

– Det måste finnas särskilda arbetsuppgifter, beredskapsuppgifter eller vad man än vill kalla det, för att förhindra utslagning av äldre och arbetshandikappade.

Taket på lönebidragsnivån har legat på 13 700 i över tio år och höjs nu med 1 500 kronor.

– En rimlig nivå vore 18 000 kronor för att få arbetsgivarna att anställa fler, anser Dan Andersson.

Regeringen och samarbetspartierna är också överens om att kommunerna ska få ytterligare stöd utöver de 7 miljarder kronor som gick ut vid årsskiftet. Till det ska man återkomma i höstens budgetproposition.

Där finns det en koppling till kvinnolönerna inom den offentliga sektorn:

– Det är arbetsmarknadens parter som förhandlar, säger vänsterledaren Lars Ohly. Men det är helt klart att det behövs mera pengar för att ge kommunerna möjlighet att upphäva oskäliga löneskillnader.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.