Industriarbetarnas tidning

Skultunaföretag till AD

6 april, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

På Foldy Pac Nordic i Skultuna råder djungelns lag. Chefen pekar med hela handen, de misshagliga kastas ut. Det är kränkande, säger en av de anställda.

På Foldy Pac regerar ägaren och VDn Paul Lantau från Holland. Förra året kastade han ut tre anställda. Nu blir det rättsligt efterspel i Arbetsdomstolen.

Foldy Pac hade 28 anställda i höstas. Då kallades tre anställda upp till chefen, blev uppsagda och fick gå hem. Chefen, Paul Lantau, påstod att han hade förhandlat med facket och förmådde de tre uppsagda att skriva på ett godkännande. Men det var lögn, någon förhandling hade aldrig ägt rum.

Paul Lantau kallas despotisk och respektlös. I en artikel i Västmanlands Läns Tidning berättar en tidigare medlem i ledningsgruppen hur Paul Lantau sträckte upp armarna i luften och skrek ”Fuck the Union” (Skit i facket). Han kallar också två tidigare anställda ”kriminella”.

– De är helt enkelt inte villiga att arbeta. Då måste de lämna företaget. Även om jag hamnar inför domstol kommer jag fortfarande att kalla dem kriminella, säger Lantau.

Och den stunden är nu inne. 20-21 april blir det förhandlingar i Arbetsdomstolen, AD. Facket kräver höga skadestånd. Plus jobben tillbaka för de sparkade arbetarna.

Kjell Ericsson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.