Industriarbetarnas tidning

Tillverkning av korvskinn läggs ned

21 april, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Äkta korvskinn säljer inte längre. Därför lägger Tripasin i Malmö ner och 120 personer förlorar sina jobb.

Familjeföretaget Tripasin har tillverkat korvskinn av kohudar sedan 1939. Men nu går det inte längre. Konkurrensen från billigare korvskinn av plast är för hård.

Beslutet att lägga ner korvskinnsfabriken togs i går på bolagsstyrelsens möte. Men redan för en vecka sedan varslades personalen om uppsägning. Det handlar om 90 fabriksarbetare och 30 tjänstemän.

För Industrifacksklubbens del handlar det om en hög genomsnittsålder. Många är 50-60 år. Några har jobbat på fabriken i 40 år.

– Själv har jag varit här i 26 år, säger klubbens ordförande Arne Nilsson.

Beskedet var inte oväntat. För en tid sedan sades 22 personer upp. De sista av dem slutar i morgon.

– Det har bara varit minus på sista tiden. Men att det skulle gå så här snabbt trodde vi kanske inte, säger Arne Nilsson.

Tripasin ägs till 40 procent av ett spanskt bolag som nu tar över maskinerna. Men att flytta någon produktion utomlands är det inte tal om, enligt Arne Nilsson.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.