Industriarbetarnas tidning

”Vi känner oss snuvade”

28 april, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Stor förvåning präglar reaktionerna på Metalls avdelningar ute i landet efter Industrifackets nej till samgående. Lokalt har förberedelserna rullat på och ingen som Dagens Arbete talat med har hört några signaler om att samgåendet skulle vara i fara.

Metallavdelningarna avvaktar. Att agera som flera avdelningar i Industrifacket är inte aktuellt eftersom, som avdelningsordföranden i Norrköping Ingmar Dahlqvist säger:

– Det är ju inte vårt beslut. För Metalls del har det varit klart för samgående.

– Vi är fortfarande lite chockade och funderar varför det blivit så här, säger Dahlqvist. Här i Östergötland har vi förberett oss för det nya förbundet.

– Avdelningarna i Norrköping och Finspång har träffat Industrifacket och vi har tillsammans tillsatt en interimsstyrelse för den nya avdelningen.

– Så sent som den 14-15 april hade vi en träff. Och då hördes inte ett ljud. Vi var helt inriktade på samgåendet.

Lika tagen på sängen blev Gunborg Karlsson, ordförande i avdelning 26 i Örnsköldsvik:

– Luften gick ur en helt och hållet. Vi träffade Industrifacket här i distriktet i fredags och då fanns det ingen indikation på att det kunde gå så här.

– Vi hade kommit en bra bit med samarbetet, börjat med att titta på hur avdelningen skulle se ut. Och i maj skulle vi sätta oss ner och bilda en interimsstyrelse.

– Det här slog verkligen ner som en bomb, säger Gunborg Karlsson.

– Om vi ska företa oss något vet jag inte, det får vi diskutera när vi har möte nästa vecka.

Lennart Thörnlund, ordförande i avdelning 173 Luleå, delar reaktionen:

– Det kom som en blixt från klar himmel. Vi umgås ju förbunden emellan här och planeringen har rullat på. Det har känts som om alla varit delaktiga nerifrån och upp.

– Allt är för nytt för att säga om vi ska göra något. Men vi känner oss snuvade, den saken är klar, säger Lennart Thörnlund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.