Industriarbetarnas tidning

Vinstlott för Industrifackets medlemmar

1 april, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifackets medlemmar kan se fram emot sänkt avgift när det nya storförbundet med Metall bildas vid årsskiftet. Samtidigt får metallarna ett tak för sin medlemsavgift.

I varje fall enligt det förslag till avgifter i det nya förbundet som nu ligger färdigt.

I dag är den genomsnittliga medlemsavgiften i Industrifacket 371 kronor i månaden. Det motsvarar en bruttolön på 17 500 kronor, inklusive övertid och alla tillägg. I det nya förbundet får samme medlem sin avgift sänkt till 308 kronor.

Även taket för hur hög en avgift får bli sänks. I dag måste en Industrifacksmedlem tjäna 30 000 kronor en månad för att slå i avgiftstaket på 575 kronor. I det nya förbundet föreslås taket bli 500 kronor, motsvarande en lön på 28 400 kronor.

För metallare som ibland har utlandstjänstgöring eller får bonus lär ett tak bli välkommet. Metall har i dag inget tak och en metallares avgift kan därmed bli i princip hur hög som helst.

– Vi beräknar att mellan 9 000 och 10 000 medlemmar av 350 000 i det nya förbundet kommer upp till taket någon enstaka månad, säger Industrifackets Ray Olsson som varit med om att utarbeta förslaget.

– Bara några enstaka har så hög lön varje månad.

Enligt förslaget ska det nya förbundets avgift vara 1,2 procent av lönen för alla. Utöver det kan avdelningarna ta ut sin egen del. Genomsnittet beräknas hamna på 1,76 procent.

Detta är kopierat från Metalls nuvarande avgiftssystem där avgifterna nu ligger på 1,5 procent till 2,3 procent av lönen beroende på vilken avdelning man tillhör. Den genomsnittliga avgiften är dock 1,76 procent.

Även fortsättningsvis ska avdelningarna kunna ta ut en egen avgift.

Av Industrifackets 22 avdelningar är det bara en som nu tar ut en extraavgift; 19 kronor i månaden för en sjukförsäkring. Bland Metalls 112 avdelningar finns många varianter. Hur de kommande 52 avdelningarna ska lösa den saken är en senare fråga.

Trots sänkta avgifter och tak kommer ekonomin att gå ihop i det nya förbundet, enligt Ray Olsson, som till vardags är föreståndare för Industrifackets a-kassa. Detta tack vare alla de rationaliseringsvinster man kommer att göra tack vare sammanslagningen.

Både Metall och Industrifacket har i dag en lägsta avgift. Den är 200 kronor och betalas av medlemmar med en inkomst på 8 000 kronor. Det nya förbundet föreslås få samma golv på 200 kronor.

För pensionärerna föreslås en årsavgift på 250 kronor.

Texten är korrigerad 5/4.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?