Industriarbetarnas tidning

Vreten döms till skadestånd

20 april, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Vreten döms att betala 60 000 kronor i skadestånd. Företaget borde ha förhandlat med facket innan lågavlönade svetsare från Litauen hyrdes in.

Metalls förbundsjurist Bo Villner är nöjd med dagens dom i Arbetsdomstolen, AD. Samtidigt önskar han att skadeståndet hade varit högre. Metall hade krävt 400 000 kronor.

– Det väsentliga är ändå att vi har fått rätt i sak. Företaget hade inte förhandlat om att ta in det litauiska företaget. Domstolen slår fast att det var ett allvarligt brott mot lagen.

Det var i somras som företaget Vreten utanför Skövde hyrde in svetsare från det litauiska bemanningsföretaget Onuris. Från började tjänade de 38 kronor i timmen, enligt uppgifter till facket.

Lönen ska ha höjts till 74 kronor när Onuris gick med i den svenska arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Men det har facket inte kunnat kontrollera.

Vretens företrädare har hävdat att de förhandlade med facket innan det litauiska företaget hyrdes in. Men det möte som företaget hänvisar till kan inte räknas som en förhandling, slår AD fast. Det var ett allvarligt brott mot paragraf 38 i medbestämmandelagen, MBL, enligt domstolen.

Hjälper domen facket att förhindra lönedumpning?

Paragraf 38 är ett led i att förhindra lönedumpning. Vi hade gärna sett ett högre skadestånd med mer avskräckande effekt. Men det kan vi inte klandra domstolen för. Det är en brist i lagen, säger Bo Villner.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.