Industriarbetarnas tidning

Avstängt skyddsombud åter på SKF

19 maj, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Efter en namninsamling bland arbetskamraterna på SKF har Thomas Dahlén fått börja jobba igen. Men han har omplacerats till ett annat jobb och är därför inte längre skyddsombud.

Närmare 550 SKF-anställda skrev på ett upprop till stöd för skyddsombudet Thomas Dahlén. De protesterade mot att företaget stängt av honom från jobbet och ville omplacera honom.

– Det känns himla gott med så mycket stöd. Jag är säker på att jag inte hade haft något jobb kvar om det inte varit för namnlistan, säger han.

Samtidigt är han besviken över omplaceringen. Han är övertygad om att det skedde på grund av hans uppdrag som skyddsombud. Medan SKF hänvisar till andra samarbetsproblem som inte har med hans fackliga uppdrag att göra.

Erik Andersson på Metalls förbundskontor höll i de centrala förhandlingarna. Han anser att Metall gjorde allt förbundet kunde för att hindra omplaceringen.

Ändå kunde Metall inte bevisa att omplaceringen skedde på grund av Thomas Dahléns fackliga uppdrag.

– Eftersom Thomas omplacerades till ett jobb med större arbetsinnehåll och samma förtjänstmöjligheter, har vi inget mer skydd i lagar och avtal för att stoppa det, säger Erik Andersson.

Thomas Dahlén är inte nöjd med förklaringarna.

– Det här betyder att de har tagit bort ett skyddsombud. Även om jag skulle trivas bra på mitt nya jobb, så känns principen inte bra att man kan flytta på mig genom att säga att omplaceringen inte beror på det fackliga uppdraget.

Ändå är det inte säkert att Thomas Dahlén varit skyddsombud för sista gången. Det beror på vad han vill och vad hans nya arbetskamrater tycker om honom.

– Visst, jag kan ju ställa upp här på mitt nya jobb också om de vill ha mig. Men jag tror att det är två och ett halvt år tills det är nytt val, så det har jag inte tänkt på än.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.