Industriarbetarnas tidning

Körkort för skiftarbete

25 maj, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Ta en tupplur på jobbet någon gång under nattskiftet? Varför inte – allt är möjligt i det projekt som nu dragits igång för att skiftarbetare ska få bättre kunskaper om vad som händer med kroppen.

”Skiftarbetarkörkort” kallas det, målet för utbildningen på tre stora företag i gruv- och stålindustrin, Ovako Steel, Sandvik Materials Technology och LKAB.

– Det gäller att öka kunskaperna om konsekvenserna av skiftarbete ur ett hälsoperspektiv, säger Leif Råback, ombudsman på Metall. Förbundet driver projektet tillsammans med arbetsgivarna Metallgruppen och försäkringsbolaget AFA.

Oregelbundna arbetstider, dåliga sömn- och matvanor skapar hälsoproblem för skiftarbetare. Diabetes, övervikt och hjärtproblem är inte ovanligt. Men medan det kan behövas utbildning och körkort för att jobba vid en speciell maskin krävs inga kunskaper om hur kroppen fungerar.

Meningen på sikt är att få mer individuellt anpassade arbetsplatser, att hitta olika lösningar för människor i olika livssituationer:

– En 25-åring utan familj kanske vill jobba som f-n periodvis för att få ihop pengar och ledighet, säger Leif Råback. En 35-åring med barn vill ha lediga kvällar, och en 55-åring orkar inte med vad som helst. Det gäller att välja olika lösningar inom ramen för de avtal och regelverk vi har.

– Det är bara fantasin som sätter stopp för de möjligheter som finns. En arbetare som nu tar en tupplur på natten får sparken. Men kanske man skulle ha en sovsal, som på dagis ungefär, där det gick att ta igen sig 20 minuter.

Idéerna är många inom projektet. Mörkläggningsgardiner hemma i bostaden, så att man kan sova på dagen, är en.

Andra skiftsystem finns också med i tankarna. Tolvtimmarsskift, med intensiva arbetsperioder och många lediga dagar att återhämta sig på, prövas på olika håll inom processindustrin.

En ännu radikalare tanke är så kallade tvättstugescheman, där man helt enkelt antecknar sig för vilka skift man vill jobba, naturligtvis under förutsättning att man uppnår den överenskomna mängden arbetstid.

– Nackdelen med det, säger Leif Råback, är att man slår sönder skiftlagen, och kamratskapet är en viktig del av arbetet. Men efter ett tag kanske det fungerar bra det också.

Kan skiftarbetarkörkort bli obligatoriskt i framtiden?

– Nu ska vi köra utbildningen först, sen får vi se vilka åtgärder det blir, säger Leif Råback. Men det är inte osannolikt att parterna så småningom träffar en överenskommelse om att det ska finnas en utbildning i samband med skiftarbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.