Industriarbetarnas tidning

Metall öppnar för Kinas fack

9 maj, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Världens fackförbund förlorar på frysta kontakter med Kinas statliga fack. Det anser Metalls förbundsordförande Göran Johnsson. Han leder en grupp som kan öppna för fackliga band till Kina.

Svenska Metall bestämde sig redan på 1990-talet för att öka kontakterna med ACFTU, Kinas statligt kontrollerade fackförbund. Även Sif och tyska IG Metall har kontakter med det kinesiska facket, som av den internationella fackföreningsrörelsen FFI ses mer som ett regeringsorgan än som ett självständigt fack.

En förutsättning för utbytena har varit att facken ska kunna diskutera mänskliga och fackliga rättigheter utan censur. Både Sif och Metall upplever att det varit möjligt, även om kinesiska fackföreträdare inte gärna ger sig in i diskussionen.

Metall och Sif ser kontakterna som ett av flera sätt att påverka Kinas fack i en mer demokratisk riktning. Men kontakterna är kontroversiella. Många länders fackförbund anser att kontakter legitimerar Kinas odemokratiska regim.

– De amerikanska facken har av tradition varit de som är mest emot kontakter med Kina, säger Göran Johnsson.

Men den svenska metallordföranden tror att en förändring är på gång. Han leder en grupp som ska presentera en rapport inför Internationella metallfederationen, IMF:s, kongress i Wien i slutet av den här månaden.

Gruppen representerar omkring femton länders fackförbund som ska ta ställning till vilka kontakter de ska ha med det kinesiska facket. Mycket tyder på att fler fack inom IMF följer efter svenska Metalls linje.

– Vi vill ha i gång information och studier om Kina i förbunden, säger Göran Johnsson.

Tanken är också att högt uppsatta ledare i IMF:s förbund ska besöka Kina nästa år.

– Vi tror att det är bättre att utveckla en dialog än att sticka huvudet i sanden, sen dra upp huvudet och tro att Kina är borta, säger Göran Johnsson.

Han medger samtidigt att mycket av utvecklingen i Kina skrämmer honom och att uppgiften att skapa ett friare fack i Kina kan te sig smått omöjlig.

– Det är en diktatur som krokat arm med en krass kapitalism och tandlösa fack. Man känner sig frågande för hur den matchen ska gå.

– Samtidigt ska man tänka på att för tjugo år sedan kunde man vara undrande inför hur kommunistdiktaturen i Sovjetunionen kunde påverkas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?