Industriarbetarnas tidning

Ny prövning av dödsolycka

3 maj, 2005

Arbetsmiljöverket i Norrbotten vill att den nedlagda förundersökningen om dödsolyckan på SSAB tas upp igen. Och riksåklagaren har beslutat granska fallet närmre.

– Det känns viktigt att få veta hur långt arbetsmiljölagen håller, säger tillsynsdirektör Anita Israelsson i Luleå.

Därför begär hon som chef för Arbetsmiljöverkets distrikt i Norrbotten överprövning av åklagarbeslutet nyligen att lägga ned förundersökningen om 26-årige Michal Radvans död i juli 2003.

Direkt efter åklagarens nedläggningsbeslut sade ni på Arbetsmiljöverket att ni inte skulle överpröva beslutet. Varför har ni ändrat er?

– Då hade vi inte varit i kontakt med åklagaren. Vi vill få en formell prövning av ärendet och få besked hur långt arbetsmiljölagen faktiskt håller.

Den nya prövningen innebär att ärendet granskas hos Riksåklagaren, på dess utvecklingscentrum i Stockholm, som bland annat särskilt uppmärksammar arbetsmiljöbrott.

Där hade man redan tidigare beslutat att titta närmare på ärendet:

– Vi har ansvaret för tillsynen över åklagarnas behandling av arbetsmiljöbrott. Det här är ju ett uppmärksammat mål, med en fruktansvärd olycka, säger överåklagare Nils Rekke.

Han vill inte utlova något besked i frågan förrän om tidigast tre veckor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.