Industriarbetarnas tidning

Protester mot nedlagd undersökning

30 maj, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Protesterna växer mot att det inte blev åtal efter olyckan på SSAB i Luleå för två år sedan. Då dog en 26-årig reparationsarbetare i en koksugn. Trots hård kritik mot arbetsgivaren lades förundersökningen ned.

Det var i juli 2003 som Robert Radvan föll ned i en cirka 700 graders het ugn på SSAB. Han ramlade genom ett fyllningshål för kol. Hålet skulle ha varit täckt av ett galler, eftersom det var produktionsstopp.

Dödsolyckan hade sannolikt undvikits om arbetsgivaren, det slovakiska företaget Termostav-Mraz, gjort rätt riskbedömning. Det är en del av kritiken mot Termostav i en rapport från Arbetsmiljöverkets haverikommission, Hako.

Trots kritiken lades förundersökningen ned i våras. Inget brottsligt slarv kunde bevisas, enligt åklagaren. Beslutet ifrågasätts av många. Det har också väckt stor ilska bland Metalls medlemmar på SSAB.

Bland de cirka 170 metallarna på koksverket cirkulerar en namninsamling som protesterar mot att det inte blev åtal. Metallklubben vid SSAB uppmanar samtidigt i en budkavle fler metallklubbar och avdelningar att protestera mot att åklagare och poliser inte prioriterar arbetsmiljöbrott högre.

– Vi vill skapa en opinion, så att polis och åklagare inte så lättvändigt kan lägga ner förundersökningar, utan använda sig av arbetsmiljölagen, säger Lars Bergström, gruppordförande för Metall på koksverket.

Uppropet från SSAB ska efter att fler klubbar skrivit på skickas vidare till justitieminister Thomas Bodström.

Metallarna i Luleå är inte de enda som reagerat mot att förundersökningen lades ned. Metall centralt undersöker om åtal kan väckas efter olyckan.

Arbetsmiljöverket i Norrbotten har begärt en överprövning av fallet. Även riksåklagaren ska granska ärendet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen