Industriarbetarnas tidning

”Rena arbetsgivartexter”

19 maj, 2005

Skrivet av

”Rena arbetsgivartexter. Jag blir jävulskt förbannad”. Ordföranden i Metalls Umeåavdelning, William Frank, är kritisk till de nya kommentarerna till Teknikavtalet.

De nya kommentarerna till Teknikavtalet, det gamla Verkstadsavtalet, har arbetats fram gemensamt av en arbetsgrupp med både arbetsgivarrepresentanter och ombudsmän från Metall.

Kommentarerna måste godkännas av Metalls avtalsråd, innan de går i tryck, anser metallarna i Umeå.

William Frank förklarar den häftiga reaktionen:

– Kommentarerna är rena arbetsgivartexter. Jag blir både kall och varm och svettig och jävulskt förbannad när jag läser dem.

Efter varje nytt avtal inom verkstadsindustrin har Metall gett ut egna kommentarer till avtalstexten för att kunna hjälpa klubbar och avdelningar att tolka avtalet.

Men i och med att Verkstadsavtalet, numera Teknikavtalet, i fjol gjordes om till ett månadslöneavtal kom Metall överens med arbetsgivarna att skriva gemensamma kommentarer.

– Jag har ingenting emot att vi sätter oss ner med motparten och skriver gemensamma kommentarer. Men då ska det också framgå där vi inte är överens.

Men avtalsrådet, som du själv sitter i, har ju en gång godkänt att Metall gör gemensamma skrivningar ihop med Teknikarbetsgivarna?

– Jo, jag vet det. Men samma avtalsråd sa också att det skulle framgå i kommentarerna om man inte var överens.

Det är främst två punkter i de nya kommentarerna som upprör William Frank:

* Visstidsanställningar.

Kommentarerna öppnar, enligt Frank, för bemanningsföretag och visstidsanställningar med hänvisning till att företagen ska vara ”rätt” bemannade i varje givet produktionsläge. ”Flexibilitet vad gäller arbetstid, visstidsanställningar och bemanningspersonal är helt nödvändigt för att klara konkurrenskraften”, enligt kommentarerna.

* Beordran av övertid.

Enligt de gamla kommentarerna har den anställde ”ingen skyldighet att vid varje enskilt tillfälle redovisa orsaken” till varför man inte kan jobba övertid. De nya, gemensamma kommentarerna säger däremot att arbetstagaren är ”skyldig att arbeta övertid då arbetsgivaren anser detta nödvändigt”.

– Nu är det bara att jobba över, någon annan tolkning kan inte jag göra, säger William Frank.

Varför är kommentarerna till avtalet så viktiga?

– Därför att de används som stöd för klubbar och avdelningar. Kommentarerna har sammanfattat Metalls syn på avtalet. De har varit en värdefull vägledning för oss som har förhandlat. Kommentarerna har varit vår Bibel.

– Jag är säker på att 60 procent av klubbarna inte läst de här nya kommentarerna eftersom de bara finns på nätet för oss i avtalsrådet.

I dag torsdag tar Metalls förbundsstyrelse upp frågan om kommentarerna ska behandlas av avtalsrådet. Dagens Arbete återkommer senare under dagen med en intervju med förhandlingsombudsman Veli-Pekka Säikkälä som varit med och skrivit kommentarerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.