Industriarbetarnas tidning

Satsa på anställdas kreativitet

25 maj, 2005

Skrivet av

Hela Sverige kan dra nytta av globaliseringen och förhindra utslagning. Men det kräver mer självständiga regioner som kan forma sin egen mix av konkurrenskraft. Och det kräver mer av det goda arbetet.

Det säger Jan Edling, utredaren som i förra veckan hoppade av LO sedan hans rapport ”Alla behövs” stoppats.

Efter 18 år har han gjort sin sista arbetsdag på LO. Han har nya arbetsuppgifter på gång, men vill inte säga vad.

Edlings avhopp utlöste en debatt om bland annat arbetslöshetens storlek som han resonerar om i rapporten. Men Edling är minst lika intresserad av att diskutera vad som bör göras för att bringa ner arbetslösheten.

– Det går att vända den negativa utvecklingen innan det är för sent. Runt om oss växer ekonomierna så att det knakar, säger Jan Edling.

– Det bör vi kunna dra nytta av.

Det finns tre olika vägar att gå, menar han.

– Den första vägen omfattas av de flesta partier och innebär att man stoppar huvudet i sanden. Man förnekar att något har hänt och att vi skulle ha några problem. I stället för att utveckla en strukturpolitik kan man skälla på Riksbanken och kritisera räntenivån.

Den andra vägen hittar han hos i första hand moderaterna.

– Det är också en enkel väg. Den går ut på att jävlas med sjuka, arbetslösa och förtidspensionerade för att få ut dem i arbete.

Den tredje vägen är lite besvärligare, säger han.

– Den bejakar globaliseringen, ser möjligheterna i den. Det handlar om att anpassa sig till globaliseringen utan att försämra villkoren.

– Regioner och människor måste förberedas för förändringar. Samhället måste styra utbildning och stötta med infrastruktur efter regionens speciella förutsättningar.

– Detta kan inte skötas uppifrån. Förutsättningarna och behoven ser helt olika ut i Jämtland och i Västra Götaland.

Därför vill han se mer självständiga regioner som kan ”forma sin egen mix av global konkurrenskraft”.

– Vi kan se små, små tecken på att det börjar hända saker. Regeringen har tagit initiativ till ”Ansvarsutredningen” som bland annat ska titta på omfördelningen av makt mellan statliga myndigheter och regioner.

Utöver ökad regional självständighet krävs en innovationspolitik som stöttar förnyelsen av näringslivet.

– Regeringen har tagit fram en bra strategi som heter Innovativa Sverige, men den har inte satt några spår i varken regeringsförklaringen eller vårpropositionen. Och den har fått alldeles för lite pengar.

Det är genom innovationer, förnyelse, som vi ska möta globaliseringen, enligt Edling. Och det handlar inte bara om att företagen ska få ta del av den senaste forskningen.

– Det handlar minst lika mycket om att ta vara på den kreativitet som finns på arbetsplatserna. Arbetsplatsen skulle kunna vara ett innovationssystem på ett helt annat sätt än i dag. Det handlar om att organisera arbetet i processer och med lönesystem som stimulerar innovationstänkande och samarbete i grupp.

– Men i dag är det inte många som pratar om det utvecklande arbetet. Det har setts som ett strikt fackligt önskemål. Men egentligen är utvecklingen av arbetsplatserna en av de viktigaste uppgifterna om vi vill få fart på tillväxten och öka sysselsättning och välfärd.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen