Industriarbetarnas tidning

Slovakernas minimilön bakslag för facket

10 maj, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

För mindre än ett år sedan beskrev Metall minimilöner som dumpning. Nu är de ett faktum på ett av Sveriges största företag. Dagens Arbete beskriver bakgrunden.

Förra sommaren drogs Metall in i en av de första tvisterna om lågavlönad utländsk arbetskraft efter EU:s utvidgning. Facket lyckades höja lönerna för inhyrda litauiska svetsare på Vreten utanför Skövde. Men litauerna fick ändå bara ut avtalets minimilön. Det kritiserades hårt av Metall som till och med övervägde att fortsätta en blockad mot Vreten och det litauiska bolaget, trots att företaget uppgavs följa Teknikavtalet.

Då beskrev Metall minimilönen på Vreten som snudd på dumpning. Trots detta skrev Metalls fackklubb på Volvo nyligen på ett avtal som gör det möjligt för entreprenörerna att betala just minimilönen till sina anställda. Ett skäl är att det handlar om olika minimilöner. Det finns nämligen fyra olika nivåer på minimilönerna i Teknikavtalet.

Metallarna på Vreten har den lägsta och tjänar därför cirka 13 100 kronor i månaden. Medan entreprenörer på Volvo har den högsta minimilönen som garanterar 15 700 kronor. På Volvo tillkommer även traktamenten och semesterersättning.

Dessutom skiljer sig fallen åt i möjligheterna att komma åt eventuellt avtalsfusk. Volvo har lovat att skriva in minimilönen och arbetstidsregler i sina affärskontrakt med leverantörer.

På Vreten saknar facket i praktiken all möjlighet att kontrollera de anställdas löner. Uppgifterna om vad litauerna tjänar kommer från dem själva. Inte ens Vretens vd har sagt sig veta vad det litauiska bolaget betalar de anställda som är i Sverige.

Metall övervägde förra sommaren att fortsätta en blockad mot Vreten och det litauiska bolaget.

Men eftersom det litauiska bolaget gått med i den svenska arbetsgivarorganisationen Teknikarbetsgivarna gjorde facket till slut bedömningen att stridsåtgärder skulle kunna vara olagliga. Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet, håller dock dörren öppen för att förbundet kan ändra sig och våga ta en konflikt om liknande ärenden dyker upp.

– Rättsläget är osäkert. Vi har markerat tydligt mot Teknikarbetsgivarna att vi inte har diskuterat färdigt i den frågan ännu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.