Industriarbetarnas tidning

Strid om uppsägningar i Åmål

23 maj, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Upprörande. Ojysst. Så betecknar sex NC-operatörer sina uppsägningarna från Componenta i Åmål.
– Företaget plockade ut folk som dom ogillade mest, anser Lars-Göran Nilsson som blev uppsagd efter 33 år. Han och hans kamrater får fullt stöd från Metall som överklagat uppsägningarna.

– Vi har aldrig haft problem med att utföra våra jobb. Vi är alla sex trotjänare på företaget med många anställningsår.

Det var i mitten av mars i år som totalt 23 anställda fick beskedet att det inte fanns plats för dem längre på företaget. Fackklubben var överens om antalet, men inte om namnen. Det brydde sig inte Componenta om. De hävdade att ett antal personer ”inte längre platsade i organisationen”, som företaget uttryckte saken.

På listan fanns 13 personer som blev uppsagda i enlighet med turordningen i lagen om anställningsskydd (Las). Ytterligare två gick frivilligt. Av de åtta resterande uppsägningarna har sex gått vidare till centrala förhandlingar.

– Om allt hade gått juste till hade vi accepterat läget. Folk i hela Åmål är upprörda över att det kan bli så här i dagens läge, säger Lars-Göran Nilsson.

Flera av de sex bortplockade har också varit fackligt aktiva genom åren. Lars-Göran Nilsson var skyddsombud.

– Vi var kunniga och sade vad vi tyckte. Det gillades inte alltid, säger Lars-Göran Nilsson.

Metalls ombudsman Tony Gustavsson biträdde klubben vid förhandlingarna och han betecknar företagets agerande som ett grovt brott mot Las. Han anser att den så kallade arbetsbristen döljer personliga skäl.

Han är också övertygad om att företagets resonemang om kvalifikationer, som inte är specificerade, handlar om uppsägningar i förebyggande syfte, något som inte är tillåtet enligt Las.

– Samma jobb utförs ju fortfarande, dom här killarna hade kunnat fortsätta att stå vid sina maskiner. Vårt mål är att de sex får tillbaka sina jobb, säger Tony Gustavsson.

Han kan mycket väl tänka sig att dra företaget inför Arbetsdomstolen om fack och arbetsgivare inte kommer överens centralt. Förhandlingarna hålls den 30 juni.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.