Industriarbetarnas tidning

Svårsläckt brand i plastföretag

9 maj, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Det blev inte en vanlig måndag på jobbet för de anställda på JH Plast i Karlskoga. En kraftig brand i lagerbyggnaden gjorde all produktion omöjlig. De cirka 20 anställda hade fått ett meddelande om att de fick välja mellan att stanna hemma eller komma ner och hjälpa till med saneringen.

– Alla ställde upp mangrant, även de som skulle arbetat skift kom ner i morse, berättar ställföreträdande fabrikschefen Nicola Percovic.

Det var vid halv fyra-tiden på söndagsmorgonen som det började brinna i fabrikens lagerbyggnad. Lagret med plastprodukter blev snabbt övertänt och räddningsmanskapet fick inrikta sig på att hindra elden från att sprida sig till produktionslokalerna. Branden är under kontroll, men mycket svårsläckt.

– Det brinner fortfarande, berättar Nicola Percovic vid lunchtid på måndagen.

En saneringsfirma har kallats in, som tillsammans med den ordinarie personalen arbetar med att göra rent och få fram el, vatten och luft.

– Vi inriktar oss på att få igång produktionen på termoformen så snabbt som möjligt, men det går inte i dag att säga exakt när vi kommer igång, berättar Nicola Percovic.

Däremot räknar han inte med att kunna få igång extruderproduktionen under den närmaste framtiden. De tre anställda på den avdelningen får i stället arbeta på termoformen med tillverkning av bland annat engångsförpackningar för mat och skyddslock till tårtor.

Nicola Percovic vill inte spekulera kring brandorsaken, men konstaterar att branden börjat vid väggen på utsidan av byggnaden.

– Vi avvaktar teknikernas utredning, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen