Industriarbetarnas tidning

”Vi har ökat avtalets tydlighet”

19 maj, 2005

Skrivet av

Metalls och arbetsgivarnas gemensamma kommentarer till Teknikavtalet har väckt stark kritik. Ombudsman Veli-Pekka Säikkälä är en av författarna. Han försvarar kommentarerna bland annat genom att peka på en större tydlighet.

Alltsedan 1981 har Metall gett ut egna kommentarer till Verkstadsavtalet, numera Teknikavtalet.

Men i och med att Verkstadsavtalet i fjol gjordes om till ett månadslöneavtal kom Metall och arbetsgivarna överens om att skriva gemensamma kommentarer.

Varför inte fortsätta med egna kommentarer?

– Det är en styrka med gemensamma kommentarer. Det innebär att vi kan ge samma rådgivning från Metall och Teknikarbetsgivarna. Vi har redan gemensamma kommentarer till stål- och metallavtalet.

Är det inte naturligt att två motparter med motsatta intressen har olika tolkningar av ett avtal?

– Är det inte onaturligt att två parter som enats om ett avtal dagen efter har olika uppfattningar om avtalets innehåll?
Tidigare har vi fått kritik för vad som egentligen gäller i avtalet och vi måste tvista om vad vi är överens om. Det har gjort vårt folk besvikna.

Om man ska vara överens i kommentarskrivandet måste man väl kompromissa?

– Ja, det måste man göra. Visst kan man tycka att vi rört oss mot arbetsgivarnas formuleringar om man jämför Metalls egna kommentarer med de nya gemensamma. Men å andra sidan kan man ta Teknikarbetsgivarnas gamla kommentarer och jämföra med de nya och upptäcka att de också rört sig mot mitten.

Varför inte uttrycka en avvikande mening för att göra Metalls linje tydlig gentemot klubbarna?

– Det gör vi på två sätt. Antingen lämnar vi avtalstexten helt okommenterad eller också skriver vi – eller motparten – att så här tycker vi.

Är det någon vits med att ett kollektivavtal är hundraprocentigt precist? Finns det inte en poäng att lämna över en del till själva förhandlingsmaskineriet att lösa?

– När man sitter och förhandlar om ett avtal är det svårt att förutse alla möjliga konsekvenser. Om vi genom kommentarerna kan skapa en tydlighet som undanröjer många tvister är det bara bra. Vi kommer att få många tvister framöver ändå.

– Men det är kanske bättre att vi kan undanröja många genom gemensamma skrivningar än att Arbetsdomstolen ska tolka avtalet åt oss.

Peka på några skrivningar som innebär förbättringar för metallarbetarna.

– Alltså förbättringarna ligger ju egentligen i själva avtalet. Men en sak som blivit tydligare är skrivningarna kring när man ska jobba övertid. Nu vet medlemmarna vilken arbetsskyldighet som gäller och att de inte behöver riskera sin anställning på grund av arbetsvägran. Dessutom har vi fått svart på vitt att arbetsgivarna måste respektera personliga skäl.

De gamla, egna kommentarerna slog fast att ”någon absolut skyldighet att arbeta övertid föreligger dock inte enligt avtalet”. Men enligt de nya kommentarerna är ”arbetstagaren, inom avtalets ramar, skyldig att arbeta övertid då arbetsgivaren anser detta vara nödvändigt”. Har avtalet förändrats?

– Nej, så står det egentligen också i det gamla avtalet. Det finns ingen motsättning i det som står i de nya och gamla kommentarerna. Vad vi gjort nu är att djuplodat mer om skyldigheterna.

– Det är viktigt för folk att veta när de faktiskt måste jobba övertid. Oklarheten har lett till att många vägrat och därigenom hamnat i situationer där de riskerat anställningen på grund av arbetsvägran.

Men om de gamla kommentarerna slog fast att ”någon absolut skyldighet att arbeta övertid föreligger dock inte enligt avtalet” då måste det alltså ha stått fel?

– Nej då, någon skyldighet att jobba övertid finns inte nu heller om du har vägande skäl.

Om du har integritetsskäl som du inte vill tala om så måste arbetsgivaren respektera detta. Då kan beordringen tas bort. Det här är vi överens om med Teknikarbetsgivarna.

Om arbetsgivarna struntar i integritetsskälen och ändå beordrar övertid?

– Då kan facket gå in och stötta medlemmen med tolkningsföreträde under skadeståndsansvar i enlighet med MBL paragraf 34. Då tar facket fajten och den ekonomiska risken. Det är sånt man har en fackförening till.

En annan fråga, visstidsanställningarna. I de gamla kommentarerna ville Metall att de borde ”begränsas till ett minimum”. Nu är Metall överens med arbetsgivarna om att betona flexibiliteten.

Motiveringen är att det ”är helt nödvändigt för att klara konkurrenskraften”. Vad har egentligen en klubb att sätta emot när arbetsgivaren kan hänvisa till att Metall centralt går med på sådana skrivningar?

– Metalls verkstadsklubbar kan gå till arbetsgivarna och visa vad vi kommit överens om med Teknikarbetsgivarna. Orderingångarna svänger upp och ner, det vet vi. Vad vi skriver är att det är orimligt att arbeta med kortvariga tillsvidareanställningar och ständigt återkommande varsel om uppsägningar på grund av arbetsbrist.

– Då måste vi balansera detta på något sätt. Och då pekar vi på flera olika sätt: arbetstider, visstidsanställningar och bemanningspersonal. Det är olika sätt att balansera flexibiliteten och det måste vi våga stå för.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.