Industriarbetarnas tidning

700 anställda mister jobbet

9 juni, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Närmare 700 anställda på Pfizer i Stockholm fick i går en riktig kalldusch . Läkemedelsjätten lägger ner hela sin verksamhet i Hornsberg som jobbar med fyllning av sprutor.

Avvecklingen ska börja nästa år och vara avslutad 2008. Orsaken är att en schweizisk underleverantör misslyckats med att ta fram en ny spruta för tillväxthormon.

Petteri Raita är vice klubbordförande för Industrifackets 190 medlemmar på Stockholmsfabriken. Enligt honom var beskedet oväntat. Den nya sprutan skulle ha gett anläggningen de pengar som behövdes för renovering av fabriken.

– Känslorna är väldigt blandade här på fabriken, säger han.

– En del är arga och ledsna. En del irriterade. Andra säger ingenting. Det är inte första gången vi får samma besked.

Den gamla Pharmaciafabriken har under många år fört en osäker tillvaro. Så sent som för ett år sedan bestämdes det till exempel att verksamheten i Stockholm skulle flytta till ett nytt sprutcenter i Uppsala. Så blev det inte. Istället håller även den splitternya anläggningen i Uppsala på att stängas.

Av de nästan 700 anställda i Stockholm jobbar cirka 240 på fabriken. Petteri Raita vet inte exakt hur många de är. Bara 190 är med i facket.

Det trygghetspaket, med avgångsvederlag och fullt betalt i sex månader för att söka jobb, som facket förhandlat fram får alla ta del av. Men när det nästa vecka är dags för en första förhandling med företaget förhandlar Pentti Raita bara för sina medlemmar.

– Jag gissar att vi kommer att få några nya medlemmar nu, säger han.

Det tillväxthormon som sprutorna fylls med i Stockholm tillverkas i Strängnäs. För bara ett par veckor sedan kom glädjebeskedet att läkemedelsjätten Pfizer satsar en miljard kronor på sin fabrik i Strängnäs.

Anläggningen i Helsingborg, där Nicorette tillverkas, går också bra och har nyligen anställt över hundra personer. Kvar finns även en anläggning i Uppsala av Pfizers svenska verksamhet. Än så länge har företaget 2 700 anställda i Sverige varav runt 900 är arbetare.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen