Industriarbetarnas tidning

ABB stänger transformatorfabriker

30 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

ABB skär ned i tillverkningen av transformatorer. Neddragningarna sker i högkostnadsländer, men svenska jobb ska inte påverkas.

ABB har ett 50-tal fabriker i 28 länder som tillverkar transformatorer. Nu ska verksamheten rationaliseras. Ett mindre antal anläggningar läggs ner och 1 300 jobb försvinner.

Företaget meddelar att neddragningarna ska ske i högkostnadsländer, utan att ännu tala om vilka länder det rör sig om. Men några svenska jobb ska inte beröras, enligt företaget. Det berättar Stig Stolpe, ordförande för ABB Sveriges Metallklubb.

– Att ABB har för många transformatortillverkare har man vetat om sedan Percy Barneviks tid.

– Men jag tycker att det är olyckligt att beskedet kommer just nu, det skapar oro precis inför semestern, säger han.

För omkring två veckor sedan meddelade ABB att Assists maskinverkstad i Ludvika ska säljas. Det beslutet berör cirka 100 anställda, vara flertalet är Metallare. Förhandlingar med en eventuell köpare pågår, uppger Stig Stolpe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.