Industriarbetarnas tidning

Ännu inget avtal för utländska företag

30 juni, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Kan fack och arbetsgivare komma överens om regler för gästande europeiska företag i Sverige? Svaret kommer tidigast i augusti.

Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv har dragit ut på tiden. Det kommer inte att presenteras något förslag i dag, vilket var den tidigare målsättningen.

Ett förslag kan dock finnas färdigt innan LO:s styrelse möts igen i mitten av augusti.

Både LO och Svenskt Näringsliv uppger att de i princip är överens om flera frågor. Men inte om alla.Vare sig LO:s eller Svenskt Näringslivs förhandlare vill gå in på detaljer om vad som kärvar mest.

– Det är ett antal frågor som rests, vi har hittat en struktur, men allt är inte avklarat, säger Jan-Peter Duker, vice VD på Svenskt Näringsliv.

För att båda parter ska bli nöjda måste de hitta ett system som varken diskriminerar tillfälligt gästande utländska företag eller gästande arbetstagare från andra EU-länder.

LO och Svenskt Näringsliv vill hitta en modell som sedan kan anpassas på respektive avtalsområde. Tanken är till exempel att Metall och Teknikarbetsgivarna utgår från modellen och anpassar den för Teknikavtalet som gäller kollektivanställda i verkstadsindustrin.

Problemen med att hitta en övergripande modell är många. Det beror på att svenska avtal ser väldigt olika ut beroende på yrkesområde. Det finns avtal som detaljerat reglerar löner och villkor för näst intill varje enskild yrkesgrupp.

Det finns andra avtal som bara innehåller allmänna riktlinjer för lönesättningen. Vissa av avtalen innehåller minimilöner, andra avtal saknar minimilöner.

Utanför diskussionen svävar den brännheta frågan om hur det svenska kollektivavtalssystemet står sig rättsligt inom EU, där lagstadgade minimilöner och andra statliga regler är vanligare på arbetsmarknaden än de är i Sverige där mycket regleras i avtal.

Hur EU ser på det svenska kollektivavtalssystemet är en fråga som kan komma att avgöras när EG-domstolen så småningom tar ställning om Byggnads stridsåtgärder mot bygget av en skola i Vaxholm var tillåtna. Men det är en fråga som ligger helt utanför den nuvarande förhandlingen mellan LO och Svenskt Näringsliv, anser Jan-Peter Duker.

– Vi diskuterar hur riksavtalen ska anpassas för ett företag som tillfälligt kommer till Sverige och går med i en svensk arbetsgivarorganisation.

– I Vaxholmsfallet var det inte så. Där ville inte det lettiska företaget gå med i en svensk arbetsgivarorganisation, de ansåg att deras lettiska kollektivavtal gällde.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.