Industriarbetarnas tidning

Elanders och Perstorp goda arbetsplatser

14 juni, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Alecta har skapat en tradition av att utse Sveriges bästa arbetsplats. Kriterierna är att arbetsplatsen ska arbeta aktivt med att minska sjukfrånvaron, förbättra ledarskapet och medarbetarskapet.

Försäkringsbolaget Alecta, som hanterar tjänstepensioner, vill på detta sätt uppmärksamma företag som kan visa att det är lönsamt med en bra arbetsmiljö.

Efter att ha låtit oberoende experter granska ett stort antal nominerade har tio företag plockats ut till finalen. En av finalisterna är Elanders Tofters, ett litet tryckeri med 75 anställda i Östervåla, Uppland.

– Det är jätteroligt. Vi jobbar brett med dom här frågorna på alla Elanders företag. Just Tofters har länge visat fina resultat när det gäller både sjukfrånvaro och lönsamhet, säger koncernens personalchef Monica Banck.

Att företaget ligger på en liten ort där ”alla känner alla” tror hon också kan ha betydelse.

– Alla syns och känner sig uppskattade på jobbet. Det finns bra ledarskap och en välutvecklad kommunikation, säger hon.

Även finalisten Perstorp AB ligger i ett mindre samhälle, i Skåne. Där tycker Lars Henriksson, skyddsombud för Industrifacket, att hans arbetsplats alltid varit ett bra ställe att jobba på.

– Vi får frukt på jobbet numera. Så har vi haft seminarium för alla anställda om kostvanor, berättar han.

Sjukfrånvaron har alltid varit låg och arbetsmiljön bra.

– Vi har bra relationer på företaget mellan anställda och chefer, vi är kollegor och vi har en bra stämning hos oss, tycker Lars Henriksson.

De övriga finalisterna verkar inom en rad helt olika branscher. De är: Forma Publishing Group i Västerås och Stockholm, Abbott Scandinavia AB i Solna, SMC Pneumatics Sweden AB i Huddinge, John Mattson fastighetsbolag, Stockholm, KPA i Karlstad AB, SAS Institute AB i Stockholm, Akademiska Hus AB, Göteborg samt Inspira förskolor och skolor AB i Sollentuna.

I augusti gör examinatorerna i tävlingen personliga besök på företagen, där de kommer att intervjua företrädare för personalen, facket och ledningen. Vinnaren utses den 20 oktober.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.