Industriarbetarnas tidning

Förlikning på Olofsfors

17 juni, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall har förlikats med Olofsfors. Det blir inget nytt ”Abu Garcia-fall” den här gången. Men nya fall är på gång. Allt fler företag hyr in personal i stället för att återanställa.

På mindre än ett år har Metall vid två tillfällen stämt Olofsfors i Nordmaling till Arbetsdomstolen, AD. Båda gångerna har företaget struntat i uppsagda metallares rätt till återanställning, enligt facket.

Men Arbetsdomstolen kommer inte att pröva om Olofsfors brutit mot lagen om anställningsskydd. I veckan förlikades parterna. De förbigångna metallarna kompenseras ekonomiskt.

Det betyder att det inte blir ett nytt Abu Garcia-mål i AD den här gången. Länge såg det så ut.

En av tvisterna vid Olofsfors handlade om att företaget hyrt in personal i stället för att återanställa uppsagda. Det liknade striden på Abu Garcia i Svängsta, där Metall för drygt två år sedan förlorade ett mål i AD. Domstolen slog fast att det var tillåtet för företaget att hyra in i stället för att återanställa.

Trots förlusten i Abu-Garcia målet övervägde facket att på nytt testa återanställningsrätten i domstol. Det fanns en avgörande skillnad mellan fallen. På Olofsfors hade Metall endast krävt att uppsagda metallare skulle återanställas på viss tid. På Abu Garcia i Svängsta krävde facket tillsvidareanställningar.

Förlikningen kring Olofsfors betyder inte att facket gett upp hoppet om att vinna liknande strider.

– Nej, vi vet helt enkelt inte hur det skulle slutat. Sen fick våra medlemmar en bra kompensation, så då gick vi med på förlikning, säger Tommy Thunberg, förhandlingsombudsman på Metall.

Allt fler företag hyr in i stället för att återanställa uppsagda med förtur. Metall räknar därför med nya stämningar till AD om återanställningsbrott.

– Det är väldigt troligt att det blir så, kanske redan om några månader. Vi har många fall där företag hyr in i stället för att återanställa. Vi menar att det är otillbörligt om företagen gör det för att kringgå lagen om anställningsskydd och bli av med vissa personer som de inte vill ha kvar, säger Tommy Thunberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.