Industriarbetarnas tidning

Industrijobben allt farligare

8 juni, 2005

Risken att drabbas av en arbetsolycka som leder till invaliditet har på sex år fördubblats för grafiker och murare. Det visar ny statistik från Arbetsmarknadsförsäkringar, Afa.

Afa:s försäkringar omfattar de cirka tre miljoner löntagare som via avtal har ett försäkringsskydd utöver det lagstadgade.

Afa:s statistik över arbetsskador redovisar bland annat risken för olika yrkesgrupper att drabbas av olycksfall som leder till någon form av invaliditet, alltså att funktionsförmågan blivit bestående nedsatt. Det kan till exempel handla om amputation, begränsning av rörelseförmågan eller hörselskada.

Med risk menas här sannolikheten att man drabbas av en olycka. Risken beräknas helt enkelt på antal olyckor per 1 000 anställda.

Den genomsnittliga risken, för hela arbetsmarknaden, var tämligen konstant mellan 1997 till 2002, enligt Afa. Men inom industrin ökar risken för många yrkesgrupper.

För grafiker har risken ökat från 1997 till 2002 med 46 procent, och ungefär lika mycket för murare. För pappers- och pappersmassearbetare har risken för invaliditet ökat med 20 procent, och nästan lika mycket för metallarbetare.

Dessa förändringar sker från olika nivåer. 2002 drabbades 1,7 grafiker av 1 000 sysselsatta av en olycka som innebar någon form av invaliditet.

För arbetare inom pappers- och massaindustrin var motsvarande risk 2,4. För metallarbetare var risken 3,3 per 1 000 sysselsatta.

Störst är denna risk för träindustriarbetare: 8 per 1 000 sysselsatta råkade år 2002 ut för en olycka som ledde till invaliditet. Det innebär att det är tio gånger högre risk för en träindustriarbetare att drabbas av invaliditet jämfört med genomsnittet av alla anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.