Industriarbetarnas tidning

”Ingen enstaka historia”

3 juni, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Anställda både i Kumla och Kista finns med på Ericssons lista med nedsättande omdömen. Ändå vidhåller företaget att det bara rör sig om ett initiativ av en enskild person i Nynäshamn.

Listan, där personer utpekas som nazister, pedofiler eller allmänt besvärliga, avslöjades av Aftonbladet i veckan. Nu har en av de 28 på listan, en före detta Metallmedlem, polisanmält Ericsson för brott mot personuppgiftslagen.

Uppgifterna om att personer från andra håll inom koncernen finns med på den svarta listan är besvärande för Ericsson. Ändå viker inte företaget från sin version:

– Det handlar om en enskild medarbetares privata minnesanteckningar som han inte tagit bort från sin hårddisk. Det är också det svar vi lämnar till Datainspektionen, säger Åse Lindskog, presschef på Ericsson.

Hon säger att hon inte känner till att det skulle ha funnits personer från exempelvis Kumla på listan och att hon inte ser någon anledning att kommentera detta.

Men Jan Hedlund, Metalls koncernfackliga ordförande på Ericsson, är kritisk:

– Uppriktigt sagt tror jag inte att det rör sig om en enstaka historia. Det som hänt indikerar att det finns ett informationsutbyte mellan olika delar i koncernen. Vi kommer att ta upp detta på koncernnivå.

Kristina Davidsson, som är klubbordförande på Ericsson i Kumla, försöker få klarhet i det som rör hennes arbetsplats:

– Jag trodde verkligen inte att Ericsson sysslade med sånt här. Jag har talat med säkerhetschefen här i Kumla, men han säger att han inte kände till detta innan han läste om det i tidningen.

Den före detta säkerhetschefen i Nynäshamn, som av Ericsson utpekas som den ensamt ansvarige för svartlistan, har till Aftonbladet sagt att han samrått med Ericssons centrala säkerhetsenhet.

Dagens Arbete har sökt honom, men han har inte varit anträffbar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.