Industriarbetarnas tidning

Johnsson belönas av Kungen

8 juni, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Vår Konung delar i morgon, torsdag, ut en medalj till Metalls ordförande Göran Johnsson.
Han är fortfarande lätt häpen över utmärkelsen.

– Som jag ser det är det Metall som får utmärkelsen. Jag är helt enkelt lagledaren som får stå där på Slottet och ta emot den, säger han.

Det är H.M Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band han får ta emot, den finaste av dem.

Det var för någon vecka sedan som hovet ringde till Göran Johnssons sekreterare Cathrine Edlund och meddelade att herr Johnsson var välkommen till Slottet den 9 juni.

– Jag trodde först att det var ett skämt. Men när jag sedan fick en bekräftelse hem i brevlådan förstod jag att det var allvar, berättar han.

Han tycker att det känns roligt att Kungen även uppmärksammar fackföreningsrörelsen i allmänhet och Metall i synnerhet.

– Det är hela laget som belönas. Jag ensam är ingenting utan mina medarbetare och medlemmar, framhåller han.

Det är inte första gången han träffar Kungen, utan Hans Majestät har vid en konferens lyssnat i 20 minuter på ett anförande Göran Johnsson höll, samt pratat med honom efteråt.

I morgon tar han på sig den svarta finkostymen och kliver upp till slottet. Han går dit i fint sällskap, bland dem ”våran Svennis”, landslagskaptenen Sven-Göran Johansson, Teaterförbundets ordförande Tomas Bolme, skådespelaren Ingvar Hirdvall, författaren Bengt Bratt, musikern Putte Wickman och landshövdingen Björn Eriksson. Totalt 35 personer hedras med medaljer av olika storlekar.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.