Industriarbetarnas tidning

Krom förbjuds av EU

21 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Den första juli nästa år förbjuds elprodukter som innehåller sexvärt krom på den europeiska marknaden. Det är följden av ett miljödirektiv från EU som kom för två år sedan. Förbudet är positivt för industriarbetarnas hälsa.

Mickael Sahlström, verkstadsarbetare från Växjö, är 30 år gammal och sjukskriven på heltid sedan 1999. Han fick kromallergi av att använda kromgarvade svetshandskar i arbetet på dåvarande Swedform Flextronics för sex år sedan. I dag är han allergisk mot krom, kobolt och nickel.

Hans händer kliar och har öppna sår, som lätt går upp när han till exempel tar av sig ett par handskar. Han kan inte laga barnens cyklar när de går sönder eller bilen när den krånglar. Han får en allergisk reaktion av fabriksnya varor som till exempel kläder i en klädbutik.

– Det påverkar hela min vardag, jag kan aldrig gömma mig från det. Jag lär mig att leva med det och undvika det som förvärrar eksemen, säger Mickael Sahlström.

Från och med den första juli nästa år förbjuds nya produkter som innehåller sexvärt krom och ytterligare fem andra farliga ämnen på hela den europeiska marknaden. Reglerna kommer från ett EU-direktiv som beslutades 2003 och berör hushållsapparater, IT- och telekomutrustning, TV och stereo, belysning, elektriska verktyg och leksaker.

Grunden till förbudet är enligt Kemikalieinspektionen att ämnena är farliga både för miljön och för människors hälsa. De sex ämnen som förbjuds – bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB och PBDE – är svåra för naturen att bryta ner. Det gör att ämnena inte försvinner med tiden utan blir kvar i miljön, så kallad anrikning.

Vi köper också allt fler elektriska och elektroniska produkter. Det ger större mängd farliga ämnen totalt och mer avfall i form av kasserade elektriska apparater.

Lars-Erik Folkesson, arbetsmiljö- och försäkringsombudsman på Metall, är positiv till att industrin nu tvingas hitta alternativ till krom och de andra farliga ämnena.

– Krom är ett väldigt aggressivt ämne. Det är bra att det förbjuds, bara man har ett bra ersättningsmedel inom produktionen också, säger han.

Lars-Erik Folkesson bedömer att ett par procent av dem som har godkända allergier är allergiska mot just krom. Främst drabbas arbetare i svets- och smidesbranscherna.

Arbetsmiljöverket har också sedan tidigare beslutat sänka gränsvärdena för sexvärt krom från och med den första januari 2007. Gränsvärdet är den högsta tillåtna nivån som en person får utsättas för i arbetet. Bedömningen sker genom mätning av luftkvaliteten på en arbetsplats. Sänkningen av gränsvärdet får betydelse framför allt för svetsarnas arbetsmiljö.

– Det ökar trycket på industrin att minska utsläppen i arbetslokalerna, och det är bra för våra medlemmar, säger Lars-Erik Folkesson.

Korta fakta om krom:
* Krom finns bland annat i legeringar som rostfritt stål och olika sorters specialstål. Det används också vid ytbehandling, garvning av läder och träimpregnering.
* I ren metallform är det inte farligt, men när det ingår i kemiska föreningar kan det ge frätskador och hudallergi.
* Kromallergi ger ofta allergi också mot nickel.
* Det finns olika former av krom, till exempel trevärt och sexvärt. Både trevärt och sexvärt krom kan ge eksem vid kontakt med huden.
* I sin sexvärda form är krom cancerframkallande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.