Industriarbetarnas tidning

Många hamnar mellan stolarna

17 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

För frisk för sjukpenning – för sjuk för ett jobb. Myndigheterna måste bli bättre på att samarbeta för att undvika att människor hamnar i kläm, anser Industrifacket.

– Det är positivt att försäkringskassan och Ams ska samverka mer, men de har inte hunnit lära sig formerna för det än. Jag får en känsla av att det är många som hamnar mellan stolarna, säger Rosalie Andersson, ombudsman på Industrifacket.

Dagens Arbete har tidigare berättat om sjukskrivna personer som fått sin sjukpenning indragen. Försäkringskassan bedömer dem som tillräckligt friska för att kunna arbeta eller söka arbete. Arbetsförmedlingen, behandlande läkare och de själva, anser att de är för sjuka för att kunna jobba. Det rör sig, som tur är, om en liten grupp. Men det blir stora bekymmer för den enskilde som drabbas.

Från fackligt håll har man observerat en ökning av ifrågasatta sjukskrivningar, både bland anställda och arbetslösa medlemmar. Industrifackets Rosalie Andersson som arbetar med försäkringsfrågor, tycker att skärpningen är både på gott och ont.

– I vissa situationer kanske det är bra. Förr kunde människor gå sjukskrivna väldigt länge innan någon brydde sig. Men i andra situationer känns det fruktansvärt hårt, säger hon.

Hugo Lindgren, departementssekreterare på socialdepartementet, säger att myndigheterna är medvetna om att det finns sjukskrivna arbetslösa som nekas både sjukpenning och a-kassa. Men hans bedömning är att de var fler tidigare, och att myndigheterna är på väg att kunna lösa problemet. Hugo Lindgren anser att det i mångt och mycket är en fråga om kommunikation.

– I en sådan situation ska försäkringskassan och arbetsförmedlingen kunna prata med varandra. Myndigheterna har ett ansvar att försöka se var problemet ligger, säger han.

I dag samarbetar försäkringskassan och arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, på regeringens uppdrag för att få ner antalet sjukskrivningar. Ett exempel är så kallade nationella handlingsplaner, där myndigheterna ska samverka kring rehabilitering av arbetslösa sjukskrivna.

För sjukskrivna som har ett arbete som de inte kan gå tillbaks till på grund av sin sjukdom pågår också ett samarbete. Projekten bygger på en försöksverksamhet kallad Faros. Farosprojektet startade år 2002 och slutrapporten från projektet kom i våras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?