Industriarbetarnas tidning

Mentalt sjuka växande andel

8 juni, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Varför är en del företag och yrkesgrupper friskare än andra? Nu ska också den aspekten på hälsofrågor i jobbet undersökas.

I dag presenterade föräkringsbolaget Afa sin årliga statistik över arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

De siffror för år 2003 som nu bearbetats visar en liten minskning av de långa sjukfallen jämfört med tidigare år.

En markant uteckling har dock skett när det gäller diagnoserna för långtidssjukskrivningar.

Vissa diagnoser, som hjärt-kärlsjukdomar, tumörer och andra ligger statistiskt stilla från år till år. Men när det gäller rörelseorganens sjukdomar (belastningsskador med mera) och mentala sjukdomar har relationen förändrats.

De mentala sjukdomarna tar en en allt större andel av sjukfallen. Det gäller särskilt kvinnor. Fortfarande är dock skelettets och rörelseorganens sjukdomar den klart vanligaste diagnosen.

Afa har också räknat fram så kallade allvarlighetstal. Med det menas hur stor andel av skade- och sjukfallen som leder till invaliditet eller arbetssjukdom respektive långtidssjukskrivning (mer än 90 dagar) eller sjukersättning (sjukpension).

Jämför man varje grupp med medeltalet på hela arbetsmarknaden blir det tydligare var riskerna är större. En träindustriarbetare ligger på tio gånger större allvarlighetstal än snittet, en metallare på drygt fyra.

– På den grunden kan vi direkt se var alla parter tjänar på att gå in med förebyggande åtgärder, säger professor Tore J Larsson vid Afa.

Samtidigt visar ju också statistiken det motsatta, alltså var allvarlighetstalen ligger lägre än genomsnittet. Att läkare har låga siffror kanske inte förvånar, men att personer med elektriskt arbete drabbas ännu mindre av långtidssjukskrivnignar och sjukpensioneringar överraskar.

– Naturligtvis kan vi lära oss något av detta, säger Afa:s vice vd Gunnar Söderberg. Därför har vi beslutat att Afa satsar sex miljoner, och försäkringsbolaget Alecta lika mycket, på att ta reda på vad som ligger bakom de friska företagen.

Det är ett gemensamt projekt som näringslivet och arbetsmarknadens parter står bakom tillsammans med försäkringsbolagen. Målet är att sänka sjukfrånvaron.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?