Industriarbetarnas tidning

Mer klös i jämställdhetslagen

30 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

I morgon, den 1 juli, skärps två lagar som berör jämställdheten. Men enligt Jenny Lindblad, utredare på LO, krävs aktivt fackligt arbete för att lagändringarna ska ge verkligt resultat.

Från och med den 1 juli blir det förbjudet att trakassera någon på grund av kön. Till exempel kan en arbetsgivare som könstrakasserar en anställd bli skyldig att betala skadestånd. Det tydliggör att jämställdhetslagen inte bara handlar om rent sexuella trakasserier.

– Det blir nu tydligare att det är könstrakasserande med själva synsättet att män inte kan göra vissa jobb för att de är män eller att kvinnor av princip inte passar på vissa arbeten, säger Jenny Lindblad.

Skyddet för anställda som talar om att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen blir också tydligare. Det gäller även när en anställd till exempel påpekar att arbetsplatsen saknar jämställdhetsplan.

I båda fallen blir det nu förbjudet för arbetsgivaren att vidta repressalier mot den anställde. Therese Olsson, jurist på Jämställdhetsombudsmannen, förklarar:

– Vi har haft anmälningar där arbetsgivaren blivit anmäld för könsdiskriminering och man upplevde sig ha fått sämre arbetsuppgifter efter det, säger Therese Olsson.

– Nu kan man få ett ekonomiskt skadestånd i en sådan situation, till exempel för lön som man förlorat.

Jenny Lindblad hoppas att dessa ändringar i jämställdhetslagen leder till att arbetet med att motverka könsdiskriminering lyfts på dagordningen.

– Om facket jobbar aktivt med det kan vi verkligen använda lagändringarna som ett verktyg.

– Vårt mål är att hitta skrivningar i riksavtalen som lyfter jämställdhetsfrågan. De kan man sedan jobba aktivt med på lokal nivå, fortsätter hon.

Det blir också förbjudet för fackförbund att ha olika villkor för kvinnliga respektive manliga medlemmar. Det följer av att kön nu innefattas i en annan lag som berör jämställdhet, nämligen lagen om förbud mot diskriminering.

Här finns dock undantag. Det ska vara möjligt också i fortsättningen att till exempel ge extra facklig utbildning till kvinnor i mansdominerade branscher. Kvinnonätverken inom mansdominerade förbund kommer inte att behöva läggas ner.

Jenny Lindblad är i det stora hela positiv till förändringarna i de båda lagarna. Men hon säger också att det största nöten att knäcka finns på annat håll.

– Problemet hos oss, som på arbetsmarknaden i stort, är att kvinnor och män är så uppdelade. Och förutsättningarna är olika för olika yrken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.