Industriarbetarnas tidning

Sjuk – men vägras ersättning

16 juni, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Kristina har fått rätt i länsrätten två gånger. Hon är sjuk och kan därför inte arbeta. Rätten anser att hon har rätt till sjukpenning. Trots det får hon inte ersättning från försäkringskassan.

– Försäkringskassan har tolkat lagen in absurdum. De har läst den och struntat i förarbeten och annat som har betydelse för hur den ska tillämpas, säger Industrifackets ombudsman Tomas Lundmark i Skellefteå.

Sedan sommaren 2003 har Tomas Lundmark hjälpt Kristina att kämpa för att få rätt till sjukpenning. Kristina har varit sjukskriven på heltid sedan 2002 på grund av en pisksnärtskada. Efter många turer hamnade hon till slut mellan stolarna – avstängd från både sjukpenning och a-kassa. För frisk för sjukpenning, tyckte försäkringskassan. För sjuk för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande, tyckte arbetsförmedlingen.

Sommaren 2004 fick hon med Industrifackets hjälp rätt i länsrätten. Hon hade rätt till sjukpenning för den period som hon tagit upp till prövning, bedömde de. Försäkringskassan, som tidigare ansett att hon kunde arbeta och dragit in hennes sjukpenning, hade fel.

Men fem dagar efter domen tog försäkringskassan ett nytt beslut. Kristina hade inte rätt till fortsatt sjukpenning, slog de fast.

För ett par veckor sedan kom en ny dom i länsrätten, som åter igen gav Kristina rätt, den här gången för en annan period som hon tagit upp till prövning. Domen följdes av ett nytt negativt besked från försäkringskassan, följt av ett nytt överklagande från facket.

– I samma takt som länsrätten säger att hon har rätt har försäkringskassan tagit ett nytt beslut som säger att hon har fel, säger Tomas Lundmark.

Lars Baudin på försäkringskassan vill inte kommentera det enskilda ärendet. Generellt, säger han, prövas varje ärende för sig och varje medicinsk bedömning för sig. Han sätter dock inte likhetstecken mellan ”sjuk” och ”arbetsoförmögen”. En person kan ibland arbeta trots sjukdom eller krämpor, anser han.

– Vi ifrågasätter inte medicinska bedömningar eller sjukdomen i sig. Vi bedömer arbetsförmågan. Den bedöms i relation till hela den svenska arbetsmarknaden om man är arbetslös, och till det ordinarie arbetet om man inte är arbetslös.

Under tiden som striden fortsätter är Kristina hänvisad till socialen. Hennes behandlande läkare och länsrätten anser att hon är arbetsoförmögen. Försäkringskassan skulle kanske också kunna tycka det – om Kristina hade haft ett jobb eller ett konkret erbjudande om ett jobb som hennes omdebatterade arbetsförmåga eller -oförmåga hade kunnat prövas emot.

Fotnot: Kristina heter egentligen någonting annat.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.