Industriarbetarnas tidning

Sjuk­försäkringen lönsam för staten

29 juni, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Varför ska ersättningarna vara så låga när sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen ger ett stort överskott? Den frågan ställer Metalls Umeå-avdelning, som undersökt ekonomin i försäkringssystemet.

Avdelningens försäkringshandläggare Ulf Björk och ombudsmannen Per-Erik Johansson har med hjälp av riksdagens utredningstjänst tagit fram uppgifterna, som visar att försäkringarna sedan 1994 genererat ett överskott till statskassan på över 80 miljarder kronor.

2004 gick sjukförsäkringen med 13,7 miljarder i överskott och arbetsskadeförsäkringen fick ett plus på 537 miljoner kronor.

– Vi är ute efter sanningen bakom försäkringssystemet, säger Ulf Björk. Alla vi löntagare levererar in pengar till systemet via lön och skatt, men ändå blir det bara försämringar.

Metallundersökningen pekar på att det är de grupper som löper mest risk för arbetsskador som drabbas hårdast av sänkta ersättningsnivåer.

En färsk statistik från försäkringsbolaget Afa visar att metallarbetare hör till de mest utsatta tillsammans med trä- och byggnadsarbetare.

– Om de måste komplettera med andra försäkringar i privata försäkringsbolag kommer de att få betala mera eftersom de jobbar i riskyrken, konstaterar Ulf Björk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.