Industriarbetarnas tidning

Stöd till företag hemligstämplas

29 juni, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Facken nekas att få uppgifter om arbetsmarknadsstöd till oseriösa företag. Arbetsförmedlingarna hemligstämplar handlingarna, trots att facket ska rådfrågas enligt Ams egna regler.

Arbetsmarknadsstyrelsens, Ams, regler säger att facken ska få yttra sig innan arbetsförmedlingarna betalar företag för att anställa arbetslösa med lönebidrag eller anställningsstöd.

Som Dagens Arbete kunde berätta i går (Läs dokumentet Stöd med dolda fällor) följs inte alltid reglerna. Trots att de är till för att hjälpa arbetsförmedlingarna att undvika stöd till oseriösa företag.

När arbetslösa väl anvisats till ett företag är fackens kontrollmöjligheter ännu mindre. Ett par olika fackavdelningar vi talat med har velat få ut uppgifter om hur många bidrag som beviljats till företag som facken misstänker är oseriösa. Avdelningarna nekas uppgifterna.

– Tänk att det ska vara hemligt. Det är mycket märkligt, jag begriper det inte, det är ju skattepengar, säger Leif Dahl, ombudsman på Metall i Helsingborg.

Där försökte avdelningen få ut uppgifter när de misstänkte att cirka hälften av tjugo anställda på ett företag hade någon form av bidrag.

Även Dagens Arbete begärde ut uppgifterna om företaget från Länsarbetsnämnden i Skåne. Vi hänvisade till en skrivelse i sekretesslagen som slår fast att själva besluten om arbetsmarknadspolitiska åtgärder är offentliga.

Även Dagens Arbete nekades uppgifterna. Vi överklagade till kammarrätten i Göteborg som gick på Länsarbetsnämndens linje: sekretess gäller.

Arbetsförmedlingarna tillåts använda sekretess med motiveringen att anvisningar till arbetsmarknadsåtgärder inte är det samma som myndighetsbeslut. Det betyder att anvisningar inte anses vara myndighetsutövning.

Det är en tolkning som överraskar Anders Karlsson (s), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Skulle inte anvisningar vara myndighetsutövning? Vad är det då? Det låter märkligt. Jag förstår inte varför uppgifterna är hemliga, så länge individernas uppgifter skyddas.

Anna-Lena Söderström är verksjurist och tillförordnad chef vid Ams juridiska enhet. Hon konstaterar att Ams sedan lång tid haft ståndpunkten att anvisningar inte är myndighetsbeslut.

– Det är en bedömning Ams har som delas av kammarrätten.

Men hur motiveras att anvisningar inte är myndighetsutövning?

– Anvisningar är ett erbjudande som man kan tacka nej till. Det vore skillnad om det inte var frivilligt, som när vi återkallar någon från en åtgärd, då är det ett beslut.

Den som säger nej till en anvisning kan straffas med sänkt a-kassa. Då är det väl inte helt frivilligt?

– Om man tackar nej kan det få sådana konsekvenser.

Men ett beslut om eventuellt straff i form av sänkt a-kassa kommer inte direkt, påpekar Anna-Lena Söderström. Först skriver Ams ett meddelande till a-kassan.

Det meddelandet är inte myndighetsutövning, enligt Justitiekanslern, JK, uppger Anna-Lena Söderström. Ams tolkar JK:s yttrande som att inte heller den ursprungliga anvisningen är myndighetsutövning.

– Om JK säger det anser vi att vi kan rätta oss efter det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Avtal 2020 Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer. Tiden rinner ut för fack och arbetsgivare. På lördag löper avtalen ut och innan dess måste de komma överens i en rad frågor. Kanske allra svårast är frågan om löneökningarna, hur stora ska de vara och […]

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.