Industriarbetarnas tidning

2[ ]700 kr i månaden för ungdomsjobb

6 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Bilmekanikern Jörgen Hammarstedt Hansen arbetade heltid på en bilverkstad. För det fick han 2 700 kronor minus skatt i ersättning från kommunens ungdomsprogram.

– Det är ju rena slavlönen, säger Jörgens mamma Elisabeth Hammarstedt Hansen.

Jörgen Hammarstedt Hansen tog i höstas chansen att vara med i sin hemkommuns, Avestas, ungdomsprogram för arbetslösa mellan 18 och 20 år. Programmet innebär att ungdomar arbetar ute på riktiga arbetsplatser, utan lön, men med ersättning från kommunen.

Han sökte själv jobb på en verkstad, och eftersom han är utbildad bilmekaniker fick han jobbet. Där arbetade han sedan heltid, och han var mycket nöjd med sitt arbete och sin arbetsplats. Problemet var bara pengarna.

Ersättningen för arbetet var 2 700 kronor i månaden, minus skatt. Om Jörgen inte hade gått ut gymnasiet med godkända betyg hade det i stället blivit 1 360 kronor före skatt.

– Det är nästan hopplöst att motivera ungdomar i dag till arbete när de ser hur lite pengar det ger, säger Elisabeth Hammarstedt Hansen.

Ersättningen i det kommunala ungdomsprogrammet är betydligt lägre än kommunens sommarjobbslöner. I Avesta får sommararbetande ungdomarna (som inte gått klart gymnasiet) 50 kronor i timmen. Det motsvarar, på heltid, 8 400 kronor före skatt.

Roland Borgfeldt på Avesta kommun, håller med om att ersättningarna i det kommunala ungdomsprogrammet är låga. Samtidigt säger han sig inte veta att det är kommunens uppgift att besluta om ersättningsnivåerna.

– Vårt uppdrag är att försöka få ut ungdomarna i utbildning eller praktik, säger han.

Åse-Marie Linderö, utredare på Arbetsmarknadsstyrelsen, förklarar att den lägsta ersättningsnivån, 1 360 kronor, är bestämd av staten.

– Men om ungdomarna har fullföljt gymnasiet ska kommunen bestämma ersättningsnivån själv, säger hon.

Den öppna arbetslösheten för unga mellan 18 och 24 år låg i maj på 6,4 procent i Avesta kommun. Den totala ungdomsarbetslösheten, det vill säga inräknat dem som deltog i olika arbetsmarknadsåtgärder, var 13 procent.

FAKTA/ arbetsmarknadsinsatser för ungdomar mellan 18 och 24 år

* Förra året hade 265 kommuner tecknat avtal med arbetsförmedlingen om kommunalt ungdomsprogram. Det är öppet för ungdomar mellan 18 och 20 år.

* I det kommunala ungdomsprogrammet söker personen själv arbete och arbetar sedan minst 6 timmar om dagen och upp till heltid.

* Ersättningen är minst 1 360 kronor i månaden före skatt. Detta gäller om personen inte har godkänd gymnasieutbildning.

* Om personen har fullgjort gymnasiet får kommunen själv bestämma ersättningsnivån.

* För ungdomar mellan 20 och 24 år finns ungdomsgarantin. Förra året hade 205 kommuner ett sådant avtal.

* I ungdomsgarantin är ersättningen 3 280 kronor skattefritt eller motsvarande socialbidrag om man har rätt till det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.