Industriarbetarnas tidning

Bättre ekonomi i Grafikerna – trots stort medlemstapp

1 juli, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON

Grafiska Fackförbundets ekonomi börjar räta upp sig. Förra året hamnade slutsumman till och med på plus. Ändå går den löpande verksamheten inte runt ordentligt och medlemstappet innebär flera miljoner i minskade medlemsintäkter.

År 2002 hamnade underskottet på drygt två miljoner kronor och 2003 blev det ett minus på knappt elva miljoner kronor. Men 2004 blev det en vinst på drygt en halv miljon.

Att slutsumman inte hamnade på minus den här gången har förbundet främst intäkterna på sina värdepapper, bankmedel och fastigheter att tacka för, säger grafikernas ekonomichef Lars Leander.

– Medlemsintäkterna räcker inte för att driva den löpande verksamheten. På så sätt går vi minus. Mellan 2003 och 2004 tappade vi fem miljoner kronor i minskade medlemsintäkter. Hittills under 2005 har vi i snitt tappat 126 medlemmar i månaden. Vi har de senaste åren varit det LO-förbund som procentuellt sett minskar mest.

Medlemstappet beror främst på att allt fler grafiska industrier lägger ned.

Trots några år med ekonomisk förlust, är det ingen ekonomisk kris för Grafiska fackförbundet, försäkrar Lars Leander.

– Vi har över två hundra miljoner kronor i eget kapital.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.